БСП даде на прокуратурата скъп договор на военното министерство за

...
БСП даде на прокуратурата скъп договор на военното министерство за
Коментари Харесай

БСП даде на прокуратурата скъп договор на военното министерство

БСП даде на прокуратурата безценен контракт на военното министерство за защитата на поделения с взривоопасни субстанции и муниции.
От левицата обясниха, че става въпрос за контракт на Съвместното командване на силите с компания "Бат Секюрити " от ноември предходната година, който за пет години ще излезе над 20 млн. лв.. Депутатът от Българска социалистическа партия Николай Цонков сподели, че към сигнала до прокуратурата е приложена и подписка на живеещи в региона на поделенията. Досега защитата на тези поделения се е правила от чиновници на министерството, само че е трансфериран към частна компания.
Договорът е подписан за пет години и с повишаването на минималната работна заплата цената му е над 4.5 млн. лв. годишно. Над 20 млн. лв. за защита ще излязат от Министерството на защитата, сподели Милко Недялков.
Депутатът уточни, че условието е защитата на поделенията да бъде въоръжена, а инспекциите, които са направени от Военна полиция и от самото министерство, са открили, че е невъоръжена.
Недялков заяви и за произшествия в региона на едно от поделенията. Той твърди, че на 29 декември в Ловешкото отделение е станал случай, при който външни лица са нападнали охранителя, а малко по-късно край Ловеч умира един от охранителите, който отивал на работа пешком по мрачно.
От Българска социалистическа партия показаха, представени от Българска телеграфна агенция, че кметът на община Смядово също бил алармирал министъра на защитата за проблемите, които могат да пораждат по отношение на защитата на тези поделения.
Договорът бе разискван и в границите на парламентарния надзор по-рано този месец.
Военният министър Красимир Каракачанов сподели, че е упълномощил инспекция на контракта и е било открито, че не е бил изпълнен. Министърът посочи, че командирът на Съвместното командване на силите има две вероятни решения - или да приключи контракта, или да сложи период за изправяне на позволените пропуски. Каракачанов сподели, че се разисква обектите, в които има въоръжение и взривни материали, да бъдат охранявани извънредно от ведомствената компания МОБА.
По защитата на сходни обекти могат да бъдат ангажирани и военна полиция и персоналният състав на поделенията. Останалите обекти, където няма заплаха от произшествия, могат да бъдат предоставяни на частни компании, като част могат да минат и на неприсъствена защита, което би съкратило доста разноски на МО, изясни министърът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР