(БСК) подкрепя вдигането на тавана на пенсиите, защото така се

...
(БСК) подкрепя вдигането на тавана на пенсиите, защото така се
Коментари Харесай

Д. Бранков: При 300 лв. минимална пенсия половината от пенсионерите ще получават такава

(БСК) поддържа повдигането на тавана на пенсиите, тъй като по този начин се обвързва по-тясно осигурителният принос на лицата, получаващи по-високи заплати, с размера на получаваната пенсия. Това сподели пред БНР, заместник-председател на БСК и член на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт. Бизнес организацията поддържа и запазването на размера на оптималния застрахователен приход на 3 хиляди лв..
Надзорният съвет на Националния застрахователен институт разисква през днешния ден проектобюджета на за 2021 година.
Сред забележките на Стопанската камара към обявените промени за следващата година е повдигането на минималната работна заплата на 650 лв.. Аргументът на бизнеса е, че няма растеж на продуктивността на труда.
Не са маркирани крачки на прогрес и в региона на здравната експертиза на работоспособността и използването на интернационалната подредба за уврежданията, счита още Бранков. „ Когато чуете за оценка на работоспобосност, имайте поради, че работим с терминология от 50-те години и с архаични правила, които признават всички специалисти на Министерството на здравеопазването. “
„ Нямаме решение още за етапа на погашение на втората пенсия от универсалните пенсионни фондове. Нямаме решение във връзка с приходната основа на така наречен. Пропуснахме години наред да бъдат вложени средствата на интернационалните финансови пазари и по най-груби оценки имаме пропуснати приходи за Сребърния фонд от порядъка на над 500 милиона лв., още от предходните години, още преди 2008 година “, разяснява Димитър Бранков.
 Бюджета на Държавното публично обезпечаване за следващата година разисква Народно събрание на Национален осигурителен институт Бюджета на Държавното публично обезпечаване за следващата година разисква Народно събрание на Национален осигурителен институт
Надзорният съвет на Националния застрахователен институт ще разиска проектобюджета на Държавното публично обезпечаване за 2021 година, пре...
С съвсем 2 милиарда порастват разноските за прехвърляния от държавния бюджет към бюджета на Национален осигурителен институт. От плана за държавен бюджет за 2021 година би следвало да стане ясно за сметка на какво се планува подобен забележителен растеж на приходите и разноските, добави Димитър Бранков.
Разходите за пенсии се планува да набъбнат с почти 17% по отношение на бюджета за 2020 година, те ще доближат към 10 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Равнището от последните години години е 8.5-9%, означи Бранков и назова това „ обилни покачвания, които слагат под риск дълготрайната фискална непоклатимост на страната “.
С увеличението на минималната пенсия от 250 на 300 лв., на практика половината от пенсионерите в страната ще получават такава минимална пенсия, сподели още Бранков.
През последните години имахме занимателен растеж на пенсиите по отношение на растежа на междинната заплата, тъй че част от тези нараствания са обосновани, уточни Димитър Бранков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР