BSC (Център за суперкомпютри в Барселона) и компанията Intel анонсираха

...
BSC (Център за суперкомпютри в Барселона) и компанията Intel анонсираха
Коментари Харесай

BSC и Intel създават суперкомпютри, 1000 пъти по-мощни от съвременните

BSC (Център за суперкомпютри в Барселона) и компанията Intel анонсираха по време на конференцията ISC 2022 проектите си да основат лаборатория за суперкомпютри от последващо потомство.

Те ще имат мощ, която ще надвишава един сетафлопс. Т.е., ще бъдат хиляда пъти по-производителни от най-бързите суперкомпютри, които сега познаваме, оповестява bsc.es.

Защо ни е нужна тази продуктивност?

За решение на проблеми, с които актуалните системи не могат да се оправят. Те ще основават цифрови двойници на Земята и обособени хора, ще моделират климатични модели с оптималната акуратност, ще учат въздействието на световното стопляне върху климата и човечеството.

Също по този начин е опция да оказват помощ за побеждаването на рака и да ни разрешават да узнаем повече за самата галактика.

В основата на новите суперкомпютри ще бъдат процесори въз основата на отворената архитектура RISC-V. В бъдеще те ще бъдат употребявани в самостоятелни машини и за основаването на разнообразни системи с изкуствен интелект.

В лабораторията ще бъдат вложени 400 млн. евро, които ще бъдат изразходвани в границите на 10 години. Част от тях ще дойдат от самата Intel, а също по този начин от държавното управление на Испания в границите на програмата PERTE Chip.

Лабораторията ще се намира в кампус на Политехническия университет в Каталония.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР