Брюксел започва наказателни процедури срещу Унгария заради новия закон на

...
Брюксел започва наказателни процедури срещу Унгария заради новия закон на
Коментари Харесай

Еврокомисията започва наказателни процедури срещу Унгария заради ЛГБТ закона

Брюксел стартира наказателни процедури против Унгария поради новия закон на Будапеща, с който се не разрешава разпространението на информация и изображения за хомосексуалността и смяната на пола в учебното обучение и телевизионните стратегии за малолетни.

Европейската комисия е уведомила унгарското държавно управление за главните права на Европейски Съюз, които законът нарушава, само че в Будапеща се опълчват на тези обвинявания, като акцентират, че задачата на законодателството е строго да отбрани децата и да подсигурява извънредно право на родителите да ги образоват, написа електронното издание Hungary Today.

Европейският съюз подхваща дейности след поредност от различия сред ръководещата унгарска партия „ Фидес “ и няколко члена на блока по аспектите на унгарското законодателство, засягащи ЛГБТ+ общността. И до момента в който някои членове на Европейския парламент желаеха прекъсването на средствата от Европейски Съюз на Унгария, Европейската комисия реши да стартира наказателни процедури още в четвъртък.

Миналата седмица Европейският парламент одобри резолюция, в която „ осъжда най-категорично “ новия маджарски закон, ориентиран против общността ЛГБТ+, и разрушаването на демокрацията и върховенството на закона в Унгария.

Очакват се две нови процедури за нарушаване против Унгария

Според „ Политико “ Брюксел ще стартира две процедури за нарушаване против Унгария, като даде публично съобщение и ще даде на държавното управление два месеца за отговор.

Първата процедура ще е за това, че законът нарушава правото на независимост на изложение и информация „ както и Директивата за аудиовизуалните медийни услуги и Директивата за електронната търговия “. В нея ще се акцентира, че законът нарушава свободата на даване на услуги и свободното придвижване на артикули, написа „ Фокус “.

Второто дело е поради реакцията на държавното управление към книгоиздателя Labrisz, който бе принуден да сложи предизвестие върху детска книга, което прецизира, че се демонстрира „ държание, отклоняващо се от обичайните полови функции “. Това, твърди Комисията, нарушава Директивата за нелоялните търговски практики.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР