Брюксел твърди, че България е въвела дискриминационни изисквания към търговците

...
Брюксел твърди, че България е въвела дискриминационни изисквания към търговците
Коментари Харесай

ЕК смъмри България заради изискванията за повече родни стоки в хипермаркетите


Брюксел твърди, че България е въвела дискриминационни условия към търговците на дребно, като ги задължава да имат по-благоприятно отношение към родните хранителни артикули. Уведомително писмо от Европейска комисия ще бъде изпратено в София, което значи, че може да бъде формирана и наказателна процедура против страната ни.

Предупреждението от Брюксел се отнася до въведеното от Министерския съвет разпореждане, задължаващо комерсиалните вериги до края на 2020 година да имат щандове с български като прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, които да се купуват от районни производители, както и да купуват 90 на 100 от млякото и млечните произведения от локалните мандри. Мярката е поради ковид и бе оспорвана от представителите на хипермаркетите, съгласно които това е ограничаване на свободното придвижване на артикули.

На същото мнение е и Европейската комисия, като също по този начин счита, че тези отговорности към търговците основават по-благоприятни и по-конкурентни условия за предложение на пазара за локалните хранителни артикули, което води до дискриминация на сходните вносни произведения.

Законодателството лимитира също свободата на определяне, защото лимитира свободата на търговците на дребно да избират своя подбор, да дефинират подредбата на продажбените си площи и да пригодят веригата на своите доставки, считат в Брюксел. Такива ограничавания могат да бъдат оправдани единствено със съображения от общ интерес, каквото е публичното здраве, и би трябвало да бъдат подобаващи и нужни за постигането на тази цел.

От Брюксел означават, че точно заради изключителните условия с епидемията от Covid-19 и отслабването на стопанските системи в Европейски Съюз, е безусловно належащо да се запазят свободното придвижване на артикули и свободата на определяне.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР