Брюксел. Поддържаме позицията си за запазване на политиката по отношение

...
Брюксел. Поддържаме позицията си за запазване на политиката по отношение
Коментари Харесай

Министър Десислава Танева: България е за запазване изключването на условност при дребните земеделски стопани в новата Обща селскостопанска политика

Брюксел. Поддържаме позицията си за опазване на политиката във връзка с изключването на дребните аграрни стопани от условие за конвенционалност в новия програмен интервал. Условността е значимо да има нужната еластичност, опростени условия и опция за адаптиране към локалните потребности и специфики. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на съвещание на Съвета по селско стопанство и риболовство, което се организира в Брюксел, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите .
„ Моделът за използване на агроекологичните схеми се потвърди като ефикасен инструмент за използване и осъществяване на политиката за запазване на околната среда и климата. Практиката би трябвало да продължи, само че и да разрешава на страните членки еластичност при потребление на избраните за задачата финансови средства “, уточни министър Танева. Тя посочи, че по отношение на секторните интервенции, предлагането от Австрийското и Румънско председателство за понижаване на разноските на организациите на производителите за екологични дейности от 20 на 15%, е стъпка в вярната посока. Въпреки това, страната ни поддържа позицията, че размерът на разноските по оперативните стратегии на организациите на производителите за еколкогични ограничения, следва да бъде върнат към първичната си стойност от актуалният интервал, а точно 10%.
„ България прави оценка метода, при препоръчаните екосхеми за непринудено присъединяване от страна на земеделските стопани, като позитивен способ за обезпечаване на тласък за дейно запазване на околната среда и климата “, уточни земеделският министър.
Тя добави, че задължителността на екосхемите за страните членки остава един от главните политически детайли, които би трябвало да се преглеждат в неделима целокупност с основните детайли на промяната на Общата селскостопанска политика. За страната ни това е обвързаната поддръжка и преходната национална помощ.
„ Земеделският бранш е най-силно подвластен от естествените условия и фактори спрямо другите стопански действия. Поради повишените провокации се постанова обезпечаването на постоянен бюджет, който да обезпечи съответно финансиране в границите на ОСП “, акцентира министър Танева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР