Брюксел. Озоновата дупка, образувана над Южния полюс, е по-голяма от

...
Брюксел. Озоновата дупка, образувана над Южния полюс, е по-голяма от
Коментари Харесай

Copernicus.eu: Озоновата дупка над Южния полюс стана по-голяма от Антарктида

Брюксел. Озоновата дупка, формирана над Южния полюс, е по-голяма от Антарктида по размери и съгласно специалисти ще продължи да пораства през идващите две до три седмици. Това оповестиха от програмата на Европейския съюз за наблюдаване на Земята – „ Коперник “ на формалната й интернет страница copernicus.eu .

Учените означиха, че през последните две седмици се е стигнало до доста нарастване на озоновата дупка и сега е измежду най-големите такива, открити от експертите от 1979 година насам. „ Много прилича на миналогодишната, която също не беше нещо извънредно до началото на септември, само че по-късно се трансформира в една от най-големите и дълготрайни в историята на нашите наблюдения Вихърът е много постоянен, а температурата [на въздуха] в стратосферата е даже по-ниска от предходната година, тъй че дупката може да продължи да пораства за малко повече от две или три седмици “, сподели Винсент-Анри Пеш, шеф на службата за наблюдаване на атмосферата на „ Коперник “.

Предишната озонова дупка над Антарктида се затвори в края на декември 2020 година Световната метеорологична организация (СМО), профилирана организация на Организация на обединените нации, означи, че дупката набъбна бързо предходната година от средата на август и доближи своя връх от 24,8 милиона квадратни метра на 20 септември. В допълнение, тя се трансформира в най-продължителното и едно от най-обширните и най-задълбочени наблюдения на озоновия пласт. Това се дължи на мощния, постоянен и леден полярен ураган и доста ниските температури в стратосферата. Същите метеорологични фактори способстваха за появяването на рекордната озонова дупка над Арктика през 2020 година, обясниха от СМО, припомняйки, че през 2019 година озоновата дупка над Антарктика е била извънредно дребна и краткотрайна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР