Брюксел. Европейската комисия има ограничени правомощия за справяне с посегателствата

...
Брюксел. Европейската комисия има ограничени правомощия за справяне с посегателствата
Коментари Харесай

Politico : Вера Юрова поиска повече инструменти за защита на свободата на медиите в ЕС

Брюксел. Европейската комисия има лимитирани пълномощия за справяне с похищенията върху свободата на медиите - и желае нови принадлежности за деяние, написа европейската редакция на Politico.

Докато членовете на Европейския парламент обсъждаха положението на свободите на пресата в Унгария, Полша и Словения в сряда, Комисията алармира дълбока угриженост по отношение на неотдавнашните събития.

В диалог с евродепутатите вицепрезидентът на Комисията Вера Юрова означи безчет провокации, които видя в цяла Европа.

В Унгария, сподели тя, самостоятелното „ Клубрадио: загуби лиценза си за лъчение „ на основата на изказвания, които провокират угриженост “. В Полша тя уточни „ план на законодателство за налог върху рекламата, ориентиран към медиите “. А в Словения тя разказа „ непрекъснатите опити за подкопаване на устойчивото финансиране и независимостта на националната печатна организация, както и честите вербални офанзиви против публицисти “.

Но тя означи, че способността на Брюксел да направи нещо е лимитирана, лимитирана до принадлежности като отчета за върховенството на закона на Комисията, който разгласява тези опасения, и няколко начинания, ориентирани към възстановяване на сигурността на публицистите и икономическото положение на медиите.

„ Реалността е, както добре знаете, че компетенциите на Комисията във връзка с медиите са доста лимитирани “, сподели Юрова пред членовете на Екологичен потенциал. „ Въпреки че ще използваме тези пълномощия по доста старателен метод, желая да определим по какъв начин можем да разтеглим и укрепим инструментариума, който Комисията има - от финансовата поддръжка до дейностите по контролиране и използване “.

„ Нуждаем се от инструмент, който да признава ролята на медиите като основни играчи в демократичното общество “, аргументира се вицепрезидентът, добавяйки, че „ в този миг имаме единствено разпоредбите, които признават ролята на медиите като артисти на европейския Единен пазар и това е, което лимитира способността ни да действаме “.

Юрова съобщи, че ще се срещне с сътрудници комисари, с цел да разиска по какъв начин да се финансират по-добре медиите, да се подсигурява, че репортерите са предпазени, и да се употребява политиката на конкуренция за справяне със сливанията, които лимитират медийния плурализъм.

Но въпреки дебатът в Европейския парламент да акцентира възходящата угриженост по отношение на свободата на медиите, той също по този начин акцентира политическите разделения и другите възгледи за това какво и къде е казусът.

Някои членове на дясноцентристката група на Европейската национална партия, които участваха в полемиката, концентрираха своите мнения върху обстановката в Полша - където ръководещата партия „ Право и правдивост “ принадлежи към Европейската група на консерваторите и реформистите.

„ Атаката против полските самостоятелни медии е офанзива против всички нас, това е офанзива против европейските полезности “, сподели холандският евродепутат Йероен Ленаерс, член на Християндемократическия зов, част от ЕНП.

Междувременно доста членове на демократични, леви и зелени групи акцентираха паниките за пресата и в други страни.

Германският евродепутат Биргит Сипел, член на Социалдемократическата партия, съобщи, че полското държавно управление наподобява желае да „ заглуши “ сериозната преса, само че също по този начин уточни, че „ Клубрадио “ губи лиценза си в Унгария и „ заканите “ от словенския министър председател Янез Янша против публицистите.

Френският евродепутат Гуендолине Делбос-Корфилд, която служи като докладчик на Парламента за върховенството на закона в Унгария, съобщи, че „ некрологът на самостоятелните медии в Унгария се удължава всяка година “.

Но членовете на словенската Демократическа партия (СДС) на Янша - член на ЕНП, както и на полската партия „ Право и правдивост “ и ръководещата унгарска партия „ Фидес “, която не е член на нито една група след напускането на ЕНП, отхвърлиха обвиняванията, отправени по време на дебата.

Романа Томц, член на Съюз на демократичните сили на Янша, съобщи, че „ държавното управление в действителност не лимитира никого “ и прикани Юрова да посети Словения, с цел да види по какъв начин работят медиите.

„ Не бива да организирате сходни диспути “, съобщи евродепутатът от „ ПиС “ Беата Шидло, някогашен полски министър председател. „ Този спор е дезинформация и подправени вести. “

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР