Брюксел. Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде официално

...
Брюксел. Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде официално
Коментари Харесай

Българското председателство на Съвета на ЕС се открива в Брюксел с концерт в център „Бозар“

Брюксел. Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще бъде публично намерено с концерт в центъра за изящни изкуства „ Бозар ” в Брюксел на 1 февруари (четвъртък). Тържествената гала в София, която даде старт на председателството, беше на 11 януари в Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата .
Участие в откриването в Брюксел ще вземат президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, министрите за българското председателство и на културата Лиляна Павлова и Боил Банов.
Гости ще са представители на дипломатическия корпус и на водещите институции в Брюксел, задгранични и български културни дейци и фенове на българското изкуство. Специално одобрение към тях ще насочи генералният шеф на „ Бозар ” Пол Дюжарден.
Празничният концерт в зала „ Henry le Boeuf Theatre ” е с начало 20.00 ч. Програмата съчетава значими творби както от българската класика и фолклор, по този начин и от европейската музика. Те ще бъдат показани от Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор „ Ваня Монева “ с диригент Ваня Монева и със специфичното присъединяване на сопраното Соня Йончева и пианиста Людмил Ангелов.
Гостите ще чуят „ Увертюра “ на Веселин Стоянов, „ Корени “ на Александър Текелиев, четири арии от знакови опери на Верди, един от най-красивите концерти за пиано и оркестър в европейската класика - no. 2, op. 21 от Фредерик Шопен и българските национални песни „ Полегнала е Тудора “ и „ Бре, Петрунко “.
Центърът за изкуства „ Бозар ” е най-престижното пространство за изкуство в Брюксел. Той е основан след Първата международна война и е ситуиран на повърхност от 33 000 кв. м. Концертната му зала с 2 200 места е дом на Националния симфоничен оркестър на Белгия и е измежду най-известните музикални пространства в света.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР