Брюксел. България е готова да застане начело на Съвета на

...
Брюксел. България е готова да застане начело на Съвета на
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов: Амбицията ни е по време на Българското председателство ЕС да стане по-силен и по-устойчив

Брюксел. България е подготвена да застане отпред на Съвета на Европейския съюз. Амбицията ни е по време на Българското председателство Съюзът да стане по-силен и по-устойчив. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на днешното взаимно съвещание на българското държавно управление и Европейската комисия във връзка идното ротационно председателство на страната ни през първата половина на 2018 година и подготовката по него, оповестиха от държавната осведомителна работа.
Борисов уточни, че отговорността на Председателството е огромна, само че след 10 години участие България е потвърдила своята надеждност и непоклатимост. „ Като член на Европейски Съюз България стана очевидец и взе участие в решаването на много рецесии – икономическа и финансова, миграционна и други Но сега Европейски Съюз е надалеч по-стабилен и точно върху тази основа България желае да надгражда като ръководител “, сподели министър-председателят.
По думите му мотото на Българското председателство „ Съединението прави силата “ е урок, теоретичен от личната ни история и като Председател на Съвета България ще търси единодушие и ще работи за единството на Съюза.
„ Наясно сме какъв брой доста и какъв брой сериозна работа ни чака. Затова и напъните ни ще бъдат главно в три направления: Консенсус, Конкурентоспособност, Кохезия “, сподели министър председателят Борисов. Той уточни, че сложните договаряния по Брекзит, които предстоят по време на Българското председателство, няма да засенчат другите значими за европейските жители въпроси като сигурност и миграция, икономическо ръководство, построяването на енергийния съюз, отбраната на околната среда, усилването на ролята на Европа на интернационалната сцена. “Хората чакат от нас съответни, забележими резултати. Трябва да бъдем виновни и солидарни. Ще поставим всички старания да стигнем до консенсус по въпроси като сигурността и миграцията, укрепването на контрола по границите, промяната на системата за леговище, разпределението на бъдещия бюджет на Европейски Съюз “, акцентира Бойко Борисов.
Българският министър-председател особено посочи нуждата от изключително внимание към Западните Балкани. „ Целият Съюз има интерес от сигурността, стабилността и напредъка на този район. Няма да сътворяваме подправени упования, само че ще работим за разширение на съдействието с тях “, сподели той като уточни опцията да бъде направено доста за свързаността на района – транспортна, информационна, инфраструктурна, енергийна.
Борисов се спря също на идните разисквания на идващия бюджет на Европейски Съюз, като акцентира, че търсенето на финансиране на нови действия не би трябвало да бъде за сметка на политики с потвърден резултат, като кохезионната политика. „ България може да бъде образец за резултатите от кохезионната политика. Без кохезия Европейски Съюз не може да върви напред “, сподели министър председателят.
Бойко Борисов дефинира повишението на конкурентоспособността на Европейски Съюз и укрепването на единния пазар като приоритет с голямо значение за жителите и бизнеса. По думите му, бъдещето е в цифровия обединен пазар, както и в задълбочаването на икономическия и паричния съюз. „ Трябва ни по-добро ръководство стопанските системи, постоянна банкова система, ясна рамка за работа на финансовите пазари. България остава последовател на по-тясната интеграция и израз на това е в това число упоритостта ни да влезем в еврозоната “, уточни министър-председателят.
Борисов изрази задоволеност от откровения диалог с Колежа на комисарите, от съвпадането на целите на Българското председателство с работната стратегия на Комисията и изрази очакване отличното съдействие сред държавното управление и Европейска комисия да продължи и отсега нататък.
В рамките на взаимното съвещание през днешния ден изявления направиха ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, комисарите Тимерманс, Хан и Йотингер, вицепремиерите Захариева и Дончев и министрите Павлова и Горанов. Те показаха работните стратегии на Комисията и на Българското председателство, тематиката за Западните Балкани и работата по Многогодишната финансова рамка.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР