Брутният вътрешен продукт на Китай вероятно е нараснал с по-малко

...
Брутният вътрешен продукт на Китай вероятно е нараснал с по-малко
Коментари Харесай

Какво означава голямото отваряне за Китай – и за света

Брутният вътрешен артикул на Китай евентуално е повишен с по-малко от 3% през 2022 година, много под формалната цел от към 5.5%. Повторното отваряне ще се отрази удобно и на изпитващия усложнения заможен бранш в Китай, въпреки че в каква степен - зависи от политическите решения. Китайското възобновяване ще увеличи световния напредък, само че в дълготраен проект ще донесе и отрицателни резултати.
Когато отвори границите си на 8 януари, Китай беше прекарал 1016 дни затворен за външния свят. Политиката за " нулев коронавирус " на страната беше невиждан обществен и стопански опит: огромна акция за публично здраве, която значително удържа болестта; мотив за горделивост и наслада на Си Цзинпин; и в последна сметка призрачен сън за доста от 1.4 милиарда души в Китай.

Армии в бели защитни дрехи бяха мобилизирани, с цел да събират десетки милиарди натривки от гърлата и носовете. Милиони бяха сложени под карантина или откарани в лагери за заболели, постоянно случайно. Страхът от изолацията накара хората да избягат от офисите и фабриките, където бяха открити случаи на заболяването. Любителски видеоклипове снимаха по какъв начин поданици се хвърлят към гибелта си от жилищни блокове след седмици на изолираност. В огромните градове животът спря за месеци. Космополитна класа от млади, заможни китайци беше принудена да се помири с живот без интернационалните пътувания. На задграничните бизнесмени и мениджъри беше неразрешено да се връщат в домовете и предприятията си в страната.
Реклама
Преди да бяха основани имунизациите, чиновниците можеха да настояват, че този метод е нужен, с цел да се спасят хора. В последна сметка опитът предложи отчайващо битие на извънредно висока цена.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Китай евентуално е повишен с по-малко от 3% през 2022 година, много под формалната цел към 5.5% - дефицит към половин трилион $. Строгите ограничавания върху придвижването затрудниха най-развитите вериги за доставки в света. През ноември облагите на промишлените предприятия спаднаха с 9% на годишна база. В същото време обменът сред Китай и външния свят доближи най-ниското равнище от десетилетия. Малко задгранични студенти останаха в страната. Туризмът в чужбина се срина. Самият Си едвам неотдавна възобнови пътуванията си в чужбина, откакто остана в Китай в продължение на две години и половина.
Постоянството е история
Политиката на нулев коронавирус продължи по-дълго, в сравнение с някой в началото е очаквал, след което се срина по-бързо, в сравнение с някой можеше да си показа. В рамките на седмици Китай мина от едни от най-строгите ограничавания в света към съвсем никакви. За популацията като цяло страхът от локдауни и карантина е липсващ. След интервал на разтърсвания икономическата интензивност евентуално ще се възвърне внезапно. Повишеното търсене на сила и първични материали ще бъде усетено по целия свят. Инвеститорите и ръководителите на мултинационални компании могат да се надяват, че ще могат да посетят сътрудници и фабрики след мъчително дълга пауза. Голямото свързване на Китай към външния свят бележи края на една ера - тази на пандемията.

Нормалността няма да настъпи незабавно. Според една оценка 37 млн. души на ден се заразяват с коронавирус в Китай. Болниците са претъпкани. Крематориумите също. Властите регистрират малко смъртни случаи - и са изправени пред голямото предизвикателство да поддържат индустриалните линии в деяние. Американският производител на коли Tesla спря работа в завода си в Шанхай на Бъдни вечер. Местните управляващи могат да изолират градовете, с цел да понижат броя на случаите, притеснява се един от ръководителите. Икономиката може да се свие през първите три месеца от отварянето, декларира Томи Ву от Commerzbank. Но възобновяване също ще настъпи по-рано, в сравнение с чакаха анализаторите. Мнозина считат, че интервалът на изключителна волатилност ще завърши до края на март. Тогава ще стартира възобновяване, което би трябвало да набере мощ с напредването на годината.
Реклама
Ли Пенгфей, до неотдавна продуктов управител във компания за индустриален програмен продукт в Пекин, е измежду тези, които обезверено желаят нещата да се възстановяват. Ли загуби работата си предишния февруари, когато рестрикциите направиха съвсем невъзможни съществени отговорности, като да вземем за пример пътуванията за срещи с клиенти. Той прекарва част от предходната година при сестра си, само че е заставен да се върне вкъщи в провинция Дзилин, в далечния североизток на Китай, където икономическите вероятности са били неподходящи още преди пандемията. " Нещата наподобяват толкоз нестабилни, че даже огромните компании редуцират личен състав ", споделя той.

На други места по света шефовете се тормозят от " огромното овакантяване ", при което служащите напущат работа или въобще се отхвърлят от трудовия пазар. В Китай това не е толкоз проблематично. За разлика от Съединени американски щати, по време на пандемията държавното управление не раздаваше безсистемно тласъци. Икономистите считат, че хората, които са изгубили работата си като Ли, ще се върнат бързо на работа, когато се появи опция, което ще спомогне за стабилизиране на промишленото произвеждане.

Потреблението също ще се увеличи. Доходите спаднаха, само че нулевият коронавирус понижи и разноските, защото хората избягваха да пътуват и да се хранят на открито. Като цяло през миналата година семействата са икономисали една трета от приходите си. Тази година мнозина ще се изправят на крайници след загуба на работа, застой в заплащането и спад в цената на жилищата, което значи, че харчовете ще бъдат лимитирани. Но Жаклин Ронг от банката BNP Paribas счита, че потреблението на семействата ще нарасне с към 9% през 2023 година - доста усъвършенстване по отношение на темпа на напредък от миналата година.

Повторното отваряне ще се отрази удобно и на изпитващия усложнения заможен бранш в Китай, въпреки че в каква степен - зависи от политическите решения. През ноември, когато коронавирус рестриктивните мерки бяха облекчени, политиците улесниха достъпа на строителните бизнесмени до финансиране. Това би трябвало да помогне на по-силните компании да избегнат банкрут и да завършат строителството на парцели, които към този момент са продали на купувачи. На Central Economic Work Conference на Китай през декември политиците дадоха обещание да поддържат " фундаменталното търсене ", за разлика от спекулативните покупки. За тази цел те могат да понижат в допълнение лихвените проценти по ипотечните заеми и условията за първична вноска.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР