Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен в

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен в
Коментари Харесай

Покупателната способност остава най-ниска у нас

Брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията, изразен в стандарти на покупателната дарба, продължава да бъде най-нисък в Българияв рамките на целия Европейски Съюз, демонстрират експресни предварителни данни на формалната европейска статистика Евростат.

През 2023 година покупателната дарба варира сред 64% от междинното равнище за Европейски Съюз в България (слабо покачване от 62% през 2022 година и 57% през 2021 г.) и 240% в Люксембург.

Тази информация е вследствие на експресни предварителни оценки на паритетите на покупателната дарба и Брутният вътрешен продукт за 2023 година, оповестени във вторник от Евростат.

През 2023 година сред страните от Европейски Съюз бяха регистрирани обилни разлики в Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, изразен в стандартите на покупателната дарба.

Люксембург и Ирландия имат най-високи равнища (съответно 140% и 112% над междинното за ЕС), изпреварвайки с много Нидерландия (с 30% над междинното за ЕС), Дания (с 28% на междинното ниво) и Австрия (с 23% над средното).

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията съгласно покупателната мощ



За разлика от тях, България продължава да записва най-нисък Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, изразен в стандарти на покупателната дарба, като той е с 36% под междинното равнище за Европейски Съюз.

Нашата страна е следвана от Гърция (с 33% под междинното в Европейски Съюз ниво) и Латвия (с 29% под междинното европейски ниво).
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР