Брутният вътрешен продукт (БВП) на България тази година ще се

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на България тази година ще се
Коментари Харесай

ЕК очаква 7.1% спад на българската икономика през 2020 г.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на България тази година ще се свие със 7.1%, а следващата година ще се върне към напредък с ритъм от 5.3 на 100, сочи лятната икономическа прогноза на Европейската комисия.

През май Европейска комисия предвиждаше спад на българската стопанска система със 7.2 на 100 за 2020 и напредък от 6% за 2021 година.

Комисията акцентира, че в страната има спад на частното ползване поради ограничаващите ограничения заради Covid-19, а понижените доходи, по-слабото потребление на мощностите и огромната неустановеност ще лимитират вложенията. Върху износа на артикули оказва въздействие влошената обстановка в чужбина. Ограниченията за пътешестване пък водят до внезапен спад в бранша на услугите, добавя Брюксел.

С разхлабване на ограниченията частното ползване се чака да се възвърне през второто полугодие и да продължи да пораства умерено през 2021 година с последователното възобновяване на потребителското доверие, предвижда Еврокомисията.

Очаква се вложенията да се върнат към тримесечен напредък едвам следващата година. Комисията предвижда последователно възкръсване на износа през второто полугодие и през 2021 година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР