Бруталното нападение на Хамас“ срещу Израел дойде на рождения ден

...
Бруталното нападение на Хамас“ срещу Израел дойде на рождения ден
Коментари Харесай

Нападението на „Хамас“ срещу Израел – перфектният подарък за рождения ден на Путин

Бруталното нахлуване на „ Хамас “ против Израел пристигна на рождения ден на Владимир Путин. Такъв пагубен потрес в сигурността в Близкия изток евентуално беше добре пристигнала изненада за съветски президент, чийто стратегически приоритет е да отклони поддръжката и вниманието на Запада от Украйна. Ужасът в Израел рискува да направи тъкмо това, написа Politico в собствен разбор на обстановката.

Големият въпрос е каква заслуга има Кремъл в построяването на съвършената стихия от възходящи рецесии - в Израел, Косово, Кавказ и Африка. За мнозина е изкушаващо да видят Путин като мозък или кукловод, който разпалва повече спорове, в сравнение с Западът може да се оправи.

Всъщност Путин не разпали всички тези рецесии, само че в този момент той е благополучен да налее масло в огъня и да ги употребява в своя изгода. Той се любува на хаоса. Пропагандистите на Кремъл към този момент популяризират разказ, че войната в Близкия изток е победа за Русия и парите за Украйна ще пресъхнат.

Това беше може би най-хубавият подарък за рождения ден на Путин. Атаката против Израел ще раздели вниманието, като се има поради естественият фокус на Съединени американски щати върху Израел “, сподели посланик от Европейски Съюз.

„ Надяваме се, че това няма да има трагичен резултат върху поддръжката за Украйна, само че несъмнено, доста ще зависи и от продължителността на спора в Близкия изток. Ако в действителност желаеме да бъдем геополитически Европейски съюз, би трябвало да можем да се оправяме с голям брой рецесии по едно и също време.

Във Вашингтон е предизвестено, че офанзивите на „ Хамас “ против Израел ще понижат фокуса на Съединени американски щати върху Украйна. Усещайки опасността, че Западът може да е напът да изгуби фокуса си върху Киев, украинският президент Володимир Зеленски посочи, че поддръжникът на „ Хамас “ Иран и Русия са близки съдружници, и показва битката против Русия и битката против ислямистките бойци като едно и също.
Колко забъркани са руснаците?
Да стартираме с офанзивите на „ Хамас “. Русия от дълго време ухажва ислямистките бойци, а водачът на „ Хамас “ Исмаил Ханийе и други публични лица направиха неотдавнашни пътувания до Москва. След офанзивите в събота руснаците побързаха да изтупат праха от старите проекти да изтеглят границите на Израел назад там, където са били през 1967 година Външният министър Сергей Лавров сподели, че основаването на палестинска страна е осуетено от „ разрушителната политика “ на Съединени американски щати и съвсем можехте да чуете мъркането на удовлетворение, когато злорадият някогашен президент Дмитрий Медведев отхвърли офанзивите на Хамас като „ предстоящо развиване “ и насочи гнева си против Запада.

„ Вместо да работят интензивно за палестинско-израелското споразумяване, тези идиоти (бел. ред. -САЩ) ни се намесиха и дават на неонацистите (бел. ред. - в Украйна) пълномащабна помощ, настройвайки двата тясно свързани народа един против различен, “ — изсмя се той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков радостно съобщи, че финансирането за Украйна в този момент неизбежно ще намалее. „ Процесът на помпане на киевския режим с оръжия от фактическа, прочувствена, финансова, софтуерна позиция ще навлезе в низходяща наклонност “, сподели той.

Това значи ли, че Русия е имала директна ръка в офанзивите? Това наподобява необикновено. Русия надалеч не е толкоз значима, колкото Иран, що се отнася до оръжията и финансирането на „ Хамас “.

Норман Рул, някогашен почитан чиновник на американското разузнаване, твърди, че политическата поддръжка на Москва за „ Хамас “ е насърчила групировката да предприеме принуждение, само че сподели, че всяка съветска роля отвън това евентуално ще бъде скромна.

Тази тактика разрешава на руснаците да настояват, че поддържат мирния развой, само че последвалото принуждение разстройва района, отклонява вниманието на политиците от експанзията на Русия против Украйна и притегля военноморските сили на Съединени американски щати от Черно море към източното Средиземноморие “, сподели той пред POLITICO.

Флиртовете с „ Хамас “ и поддръжката за палестинците също оказват помощ на Путин в устрема му да се показа като значим състезател в световното пренареждане против Запада с Китай и Иран. Само преди дни той сподели, че желанието на Русия е да „ построи нов свят “, като упрекна Запада за войната в Украйна и сподели, че спорът се води поради „ правилата, на които ще се основава новият международен ред “.

Съюзникът на Русия и главният отвъдморски боен снабдител Иран сигурно също желае нов международен ред, само че е противоречиво какъв брой непосредствено Техеран дава съответни заповеди на „ Хамас “. Рул се съмняваше, че Техеран е взел участие в оперативното обмисляне на нападението. Но това „ неправилно схваща по какъв начин работи Иран и неговата роля и по какъв начин употребява проксита “, сподели той. Иран „ основава страшилище Франкенщайн и по-късно го пуска на независимост в село “.

Този метод за разпалване на световната геополитика доста подхожда на Русия.
Кризата в Кавказ
Нагорни Карабах в Южен Кавказ е друга възпламенителна точка, където критиците на Путин го упрекват в съзнателно разпалване на рецесия, която накара повече от 100 000 етнически арменци да избягат от прародината си след 24-часова военна офанзива от Азербайджан на 19 и 20 септември.

Тук още веднъж картината е доста комплицирана. В някои кръгове бедствието беше показано като знак за съветска уязвимост - че Москва към този момент не можеше да подсигурява сигурността на арменците пред лицето на настъплението от подкрепяния от Турция Азербайджан.

Русия, въпреки това, се пробва да внуши, че съзнателно е прекъснала поддръжката за карабахските арменци, натрупвайки напън върху помощта на Съединени американски щати и Европейски Съюз за изселването на бежанците. Съобщението от Москва е, че санкционира арменския министър председател Никол Пашинян, оставяйки го в неволя за това, че се отхвърли от съюза си с Русия и се пробва да тласне страната си по по-западна траектория.

В този случай е по-вероятно Путин да е изиграл значима роля. Малцина опитни наблюдаващи считат, че е допустимо Азербайджан да изпрати свои войски без зелената светлина от Москва или без руснаците да изгладят нещата с Техеран, обичаен зложелател на Азербайджан, който от дълго време показва опасения по отношение на измененията на границите в Южен Кавказ.

Случайно или не, до момента в който азербайджанските сили напредваха, съветският министър на защитата Сергей Шойгу беше в Техеран за диалози с високопоставени ирански военни и чиновници по сигурността, в това число Мохамад Багери, началник-щаб на иранските въоръжени сили, и шефа на аерокосмическата работа на Ислямската революционна армия Амир Али Хаджизаде.

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел също не оставя никакво подозрение, че счита, че бедствието в Кавказ е по виновност на Путин, като сподели, че арменците са били „ предадени “ от бездействието на съветските миротворци.
Балканска неразбория
Четири дни откакто Азербайджан завладя Нагорни Карабах, пристигна ред на Балканите с дръзновен и удивителен конфликт сред въоръжени сърби и полицията в село Банска, в община Звечан в Северно Косово. Косово упрекна сръбския президент Александър Вучич, че е наредил офанзивата, до момента в който други виждат интервенция на крайнодесни сръбски ултранационалисти, които имат близки връзки с Москва.

Още през 2018 година в показания пред панел на Конгреса Хенри Кисинджър, някогашен държавен секретар на Съединени американски щати, добре осведомен с геополитическите измами, отхвърли концепцията, че всички „ самостоятелни рецесии в разнообразни географски региони “ са просто резултат от съвпадане.

„ Традиционните модели на съревнование сред огромните сили се завръщат “, предизвести той тогава
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР