Броят на заявките на отсрочване на кредити заради COVID-кризата ще

...
Броят на заявките на отсрочване на кредити заради COVID-кризата ще
Коментари Харесай

Банките се готвят за ново отлагане на 10-15% от вече отсрочените заеми

Броят на поръчките на отлагане на заеми поради COVID-кризата ще доближи 110 000 до края на юни, предвижда ръководителят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов пред Българска национална телевизия. Стойността на заемите, за които граждани и компании са поискали пролонгация, отива към 8.5 милиарда лв.. 

Длъжниците, чиито приходи и доходи пострадаха от коронакризата и изключителното състояние, получиха опция да отсрочат заплащания на главници и лихви за период от 3 до 6 месеца. По публични данни на Българска народна банка към края на май близо 100 000 кредитополучатели са поискали отсрочвания, като 80 300 от тях са били утвърдени с обща стойност от 6.064 милиарда лева или 10% от кредитния портфейл на банките. Крайният период за подаване на заявките за пролонгация бе 22 юни, а до 30 юни банките би трябвало да се произнесат по всички молби.

" Очаква се сумата, която ще се отсрочва, да е значителна - около 14-15% от всички банкови заеми ", уточни Петър Андронов.

Банкерите чакат,  че част от тези длъжници ще продължат да изпитват усложнения с вноските и след приключването на гратисния интервал. " От 10 до 15% от разсрочените заеми няма да бъдат върнати в постоянен режим на облагане и ще се нуждаят от още поддръжка ", предвижда Андронов. Той изясни обаче, че банките са наясно с това и се готвят за нова вълна на отсрочване и предоговаряне след шест месеца. 

" Ние сме подготвени за това, банките в Европа и по света ще отделят доста огромни запаси, с цел да посрещнат възможните загуби от частта от заемите, които няма да могат да бъдат обслужвани ", уточни шефът на банковата асоциация.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР