Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 11 200

...
Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 11 200
Коментари Харесай

Земетресението: 8 574 загинали и над 49 133 ранени в Турция; 2 662 загинали в Сирия

Броят на починалите в Турция и Сирия надвиши 11 200 души, а хиляди други са ранени, съобщи Агенция Франс Прес. Вече трети ден в мразовити условия не престават напъните за избавяне на хората, които към момента са затрупани под руините.

Официални лица и медици оповестиха, че 8 574 души са починали и над 49 133 ранени в Турция, а 2 662 - в Сирия, като общият брой на жертвите е 11 236.

Първоначалните избавителни действия бяха затруднени от зимна стихия, която покри главните пътища с лед и сняг и остави трите огромни летища в региона неработещи, което усложни доставките на жизненоважна помощ.

Въпреки това към момента се избавят оживели хора от срутените здания.

БГНЕС напомня, че в ранните часове на понеделник мощно земетресение раздруса Югоизточна Турция и прилежаща Сирия, разрушавайки градове, убивайки и ранявайки хиляди хора.

Първият трус с магнитуд 7,8 по Рихтер е станал в 04:17 ч. локално време на дълбочина към 18 км покрай турския град Газиантеп, в който живеят към два милиона души.

То е било последвано от трус с магнитуд 7,5 и голям брой вторични земетресения.

Някои от най-тежките опустошения са настъпили наоколо до епицентъра на земетресението сред Кахраманмарас и Газиантеп, където цели градски квартали са в руини.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че общо 6444 здания са се срутили. Той добави, че Турция е подхванала дейности с всички свои институции и запаси, съобщи Анадолската организация.

" Мобилизирахме всичките си запаси. Държавата работи с общините, изключително с AFAD, с всичките си средства ", сподели Ердоган.

Той дойде в провинция Кахранмарас, с цел да инспектира напъните за оказване на помощ в района. По-късно се чака президентът да се насочи към Хатай за инспекции.

В момента повече от 96 670 спасители организират интервенции на терен, се споделя в изказване на Службата за ръководство на бедствия и изключителни обстановки (AFAD) по-рано през днешния ден.

Освен избавителни екипи, в засегнатите региони са изпратени и одеяла, палатки, храна и екипи за психическа поддръжка.

Общо 70 818 фамилни палатки са сложени, с цел да обезпечат заслон на оживелите, заяви още AFAD.

Тя добави, че в региона на бедствието са изпратени 5434 транспортни средства, в това число багери, трактори и булдозери.

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум предизвести, че вторичните земетресения към момента не престават. " Затова бих желал да подчертая, че чувствителността във връзка с развалените здания към момента продължава ".

Общежития, спортни зали, юношески центрове и юношески лагери в 10 провинции обслужват потърпевшите от земетресението с храна и заслон, съобщи министърът на младежта и спорта Мехмет Касапоглу.

Министърът на правораздаването Бекир Боздаг съобщи, че в този момент приоритет е спасяването на хората, затрупани под руините. " След това ще последва правосъдният развой. Всички, които са показали немарливост и имат виновност, ще бъдат подведени под отговорност ", даде обещание той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР