Броят на учениците в дуално обучение у нас се е

...
Броят на учениците в дуално обучение у нас се е
Коментари Харесай

Учениците в дуално обучение са се увеличили 30 пъти

Броят на учениците в дуално образование у нас се е нараснал 30 пъти за последните 6 години. През предходната образователна година те са били 10 450, до момента в който през 2016 година в дуална форма са се обучавали 353 възпитаници от 8 до 12 клас. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, представена от пресцентъра си, по време на Националната среща за нововъведения в дуалното образование. Тя е проведена от Фондацията за съвременно обучение и Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия, като на него е участвал и зам.-министърът на стопанската система и промишлеността Димитър Данчев.

Дуалното образование у нас се поддържа по европроект на стойност 24 млн. лева. - средства от Европейския обществен фонд и от държавния бюджет. " Целта на плана е да се разшири обсегът на дуалната система на образование в България, да се увеличи качеството на професионалното обучение и да се ускори връзката му с действителните потребности на пазара на труда ", добави зам.-министър Гайдарова. В рамките на плана се оказва целенасочена поддръжка за учебните заведения, учащи възпитаници в дуална система на образование, поддръжка за тези възпитаници, за техните родители, работодатели и наставници.

Отделно в Националния проект за възобновяване и резистентност се планува да бъдат построени центрове за високи достижения, като 24 професионални гимназии ще бъдат изцяло оборудвани.

Зам.-министър Гайдарова напомни, че началото на дуалното образование в България е сложено през 2015 година посредством два плана. Първият е ДОМИНО, който е по българо-швейцарската стратегия за съдействие за въвеждане на правилата на дуалното образование в българската просветителна система. Другият план е на Стопанската камара в Австрия. От тогава са направени законодателни промени, с цел да се подтиква дуалното образование и то да се организира по верния и закономерен метод, означи Гайдарова.

" От предходната година въведохме характерни спомагателни благоприятни условия за осъществяване на държавния зрелостен изпит за придобиване на професионална подготовка, който стана и наложителен. Утвърдена беше стратегия за образование на наставниците. Има промени и в Кодекса на труда, свързани с уреждането на изискванията за подписване на трудови контракти при дуалната система на образование. Учениците в дуално образование от 8 до 10 клас имат обезпечени стипендии, като в 11 и 12 клас получават опция за подписване на трудови контракти с съответния шеф ", изясни Мария Гайдарова. По думите й значимо при дуалното образование е съдействието и взаимоотношението сред всички заинтригувани страни. С тази цел през 2018 година е основан и Консултативен съвет за професионално обучение и образование.

Припомняме, че т.г. бяха планувани 127.5 паралелки за дуално образование след 7 клас, с 21.5 по-малко от м.г. Все още от МОН няма информация какъв брой от тях са били осъществени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР