Броят на случаите на туберкулоза в САЩ през 2023 г.

...
Броят на случаите на туберкулоза в САЩ през 2023 г.
Коментари Харесай

САЩ: Случаите на туберкулоза нарастват, през 2023 г. броят им е бил най-висок от десетилетие насам

Броят на случаите на туберкулоза в Съединени американски щати през 2023 година е най-високият от десетилетие, съгласно нов държавен отчет, съобщи Асошиейтед прес

Досега 40 щата оповестяват за нарастване на туберкулозата, като растеж се следи измежду всички възрастови групи, по последни данни от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC). Докладвани са повече от 9600 случая, което е нарастване от 16% по отношение на 2022 година и най-високото от 2013 година насам.

Случаите понижиха внезапно при започване на пандемията от Коронавирус, само че от този момент нарастват, сигнализират от институцията.

Повечето случаи на туберкулоза в Съединени американски щати се диагностицират при хора, родени в други страни. Експертите показват, че броят на случаите за 2023 година частично се дължи на общото повишаване на записаните с туберкулоза в интернационален проект и напомнят, че съгласно СЗО туберкулозата е най-разпространената зараза с евентуално съдбовен край след Коронавирус в международен мащаб през 2022 година Друг водещ фактор е нарастването на миграционните потоци и постпандемичните интернационалните пътувания.

Също по този начин се отбелязва и ролята на други болести, които отслабват имунната система и вършат допустима появяването на латентни туберкулозни инфекции.

„ В CDC чакахме броят на случаите на туберкулозата да се увеличи, само че броят за 2023 година беше малко повече от предстоящото ", разяснява доктор Филип Лобу, шеф на Отдела за елиминиране на туберкулозата в организацията.

Въпреки скока, броят и процентът на новите случаи на туберкулоза всяка година остават по-малки, в сравнение с бяха в предишното, а Съединени американски щати имат по-нисък % на нови случаи на туберкулоза спрямо множеството страни.

Приблизително 85% от хората, преброени през 2023 година, са били инфектирани най-малко година или две по-рано и са били с латентна туберкулоза. Експерти пресмятат, че към 13 млн. американци имат латентна туберкулоза и не са заразни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР