Броят на отровените хищни птици в Искърското дефиле се увеличава

...
Броят на отровените хищни птици в Искърското дефиле се увеличава
Коментари Харесай

Расте броят на отровените лешояди в Искърското дефиле

Броят на отровените хищни птици в Искърското дефиле се усилва и към този момент доближи 4 белоглави лешояди и един скален орел. Това оповестиха от " Зелени Балкани ".

На 16 септември бяха открити първите мъртви птици в региона на селата Гара Бов и село Бов. Двата белоглави лешода бяха маркирани с GPS трансмитери и крилни марки. С помощта на предавателите се следи колонията от белоглавите лешояди в естествения парк " Врачански Балкан ", в която през месец май са били преброени към 70 птици, от които 11 дребни.

При посещаване на мястото, където се допуска, че са се хранили птиците съгласно данни от GPS предавателите, екип на екоорганизацията е разкрил мъртвец на теле, изяден от животни и птици, а наоколо до него е имало и починал скален орел.

На 18 септември са открити нови два натрупа на белоглави лешояди от екипа на план " Светло бъдеще за черния лешояд " в региона на селата Бов и Лакатник.

Едната птица е било маркирана с крилна марка. Това е помогнало да се откри, че лешоядът е от колонията във Врачанския Балкан, освободен още през 2011 година Другата птица е немракиран млад лешояд, още веднъж най-вероятно от локалната колония.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР