Броят на новите случаи на COVID-19, регистрирани в световен мащаб,

...
Броят на новите случаи на COVID-19, регистрирани в световен мащаб,
Коментари Харесай

Значим спад има в случаите на COVID-19 по света

Броят на новите случаи на COVID-19, регистрирани в международен мащаб, понижава за четвърта поредна седмица, сочат данните на Световната здравна организация, които дават искрица вяра, че светът слага повратна точка в напъните си за ограничение на пандемията, оповестява Си Ен Ен, съобщи организация БГНЕС.

Броят на смъртните случаи от COVID-19, регистрирани в международен мащаб, също понижава за втора поредна седмица, като 88 000 смъртни случая са регистрирани през предходната седмица, което е 10% спад спрямо миналата седмица, съгласно СЗО. Повече от 3,1 милиона нови случая на COVID-19 са обявени по целия свят предходната седмица, съобщи СЗО в своята седмична епидемиологична актуализация. Това е 17% понижение по отношение на миналата седмица и минимален брой случаи в международен мащаб от седмицата на 26 октомври 2020 година

„ Въпреки че към момента има доста страни с възходящ брой случаи, в международен мащаб това е обнадеждаващо “, споделя седмичната актуализация на СЗО. Съединени американски щати са записали максимален брой нови случаи с 871 365. Тази цифра обаче съставлява 19% понижение на случаите спрямо миналата седмица, съгласно данните на СЗО. Бразилия, Франция, Русия и Англия също са измежду страните, които регистрират максимален брой нови инфекции в международен мащаб, отбелязва СЗО, макар че всички регистрират спад спрямо данните от предходната седмица.

От всички райони, спрямо предходната седмична актуализация на СЗО, Африка регистрира максимален спад в случаите, с 22%, до момента в който Източното Средиземноморие има минимум, с 2%. Като цяло, новите случаи в Латинска Америка и Карибите съставляват повече от половината от всички нови случаи в международен мащаб, с повече от 1,5 милиона нови инфекции и повече от 45 000 смъртни случая. В международен мащаб има близо 107 милиона случая на COVID-19 и повече от 2,3 милиона смъртни случая от вируса от началото на пандемията, съгласно данни от университета „ Джон Хопкинс “. Седмичните равнища на зараза са намалели с близо една трета на 7 февруари спрямо пика при започване на януари. Много страни се надяват, че имунизациите ще предложат излаз от рецесията.

Но до момента в който някои страни към този момент са приложили милиони дози, към 130 страни, в които живеят към 2,5 милиарда души, към момента не са приели единична доза, сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус на сесия на организацията в петък. Ранните данни тази седмица, показващи, че имунизацията на „ Oxford /AstraZeneca “ може да обезпечи единствено “минимална защита” против леко до умерено заболяване, породено от разновидността на ковид, разпознат за първи път в Южна Африка, потискат оптимизма в някои квартали. Ваксината „ Oxford /AstraZeneca “ е по-евтина и по-лесна за превозване и предпазване, в сравнение с някои други ваксини, утвърдени за приложимост досега и като такава е посочено, че играе основна роля в битката с пандемията в страни с ниски и междинни приходи. Тази сряда СЗО разгласява своите междинни рекомендации за използването на имунизацията „ Oxford / AstraZeneca “ при хора над 18-годишна възраст. СЗО предлага имунизацията да се дава с период от осем до 12 седмици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР