Броят на необслужваните заеми в България от началото на годината

...
Броят на необслужваните заеми в България от началото на годината
Коментари Харесай

Лоши симптоми при лошите кредити

Броят на необслужваните заеми в България от началото на годината се резервира подобен спрямо 2020 година и даже леко се намалява. Относително постоянни са и общите равнища на плащаемост при потребителите, сочат данни на Асоциацията за ръководство на вземания /АУВ/ за тенденците на пазара на вземания от началото на 2021 година Това, на фона на нестабилната икономическа обстановка и отрицателните прогнози, рисува на пръв взор оптимистична картина. Според специалистите обаче тя е единствено привидна.

Наблюдава се покачване на риска при хората сред 40 и 50 години, които обичайно са най-съвестните платци, споделя Райна Миткова, ръководител на Асоциацията за ръководство на вземанията /АУВ/. " Тези хора имат по-устойчиви приходи, постоянно се грижат както за децата си, по този начин и за възрастни родственици, имат най-отговорно държание и се одобряват като гръбнак на стопанската система. Именно при тях обаче се усещат първи сигнали за усложнения при покриването на месечните вноски. ”, добавя тя.

На този стадий измененията при хората сред 40 и 50 години не се отразяват на общите равнища на плащаемост, защото към този момент спадът се компенсира от останалите възрастови групи. Но явлението е показателно за протичащото се у нас сега, акцентират от асоциацията.

 „ Все още не могат да се разпознават ясни аргументи за съмненията при най-устойчивата група. Повечето от тези консуматори действително имат опция да покриват вноските си, само че прогнозите за все по-сложна икономическа обстановка и сложна зима ги кара да лимитират разноските си. Оптимизирането на бюджета обаче не трябва да изключва покриването на вноски по заемите. Невръщането на дължимото ще даде тъкмо противоположния резултат върху финансовата непоклатимост ”, споделя Райна Миткова.

Според нея, идните сложни месеци отключват и други модели на потребителско държание.

„ Немалко са хората, които харчат безразсъдно за артикули и услуги, които са надалеч от това да бъдат от първа нужда. Те живеят на правилото „ от заплата до заплата ” и не виждат смисъл да спестят, с цел да бъдат по-устойчиви в миг на инфлация и растящи цени. И въпреки да е правилно, че парите губят част от цената си, явлението е краткотрайно и в този момент е моментът да бъдем по-внимателни към покупките си ”, споделя Миткова.

Тя поучава потребителите постоянно да заделят буферна сума , задоволителна да покрие разноските им за най-малко 3 месеца напред. В условия на растяща инфлация обаче заделените средства би трябвало да бъдат задоволителни даже за 6 - 9 месеца.

„ За да сме спокойни, че ще можем да посрещнем потребностите си даже при непланирани усложнения, е значимо да имаме спестявания, с които да можем да живеем половин година. Ако не се намираме в положително финансово здраве, би трябвало да си дадем сметка кое е в действителност значимо и да се лишим от екскурзия или нова черна техника, да вземем за пример. Вместо това бихме могли да заделим за неща от първа нужда, чиито цени сега съществено порастват – ток, отопление и гориво, хранителни артикули, артикули за бита, други базисни услуги, които употребяваме. Неплащането на вноските по заемите също може само да ги оскъпи ”, добавя Миткова.

Според наблюденията на АУВ, около отдалечената форма на работа, разноските за компютри и външна страна също са се повишили. Промените, свързани с пандемията, са и причина за някои консуматори да влагат в ремонт и обзавеждане, както и в възобновяване на бялата техника за бита.

Пандемията се откроява като главен фактор в аргументите за неплащане, посочени от потребителите. Над 20% от всички клиенти показват Коронавирус и икономическите последствия като съображение за забавянето на вноските си. Сред усложненията са понижена работна заплата или редуциране в резултат на пандемичните условия, стеснен достъп до каса или банка вследствие на боледуване или карантиниране.

В огромните градове покриването на отговорности е по-високо по отношение на по-малките обитаеми места, сочат още данните на АУВ. Бургас, Стара Загора и Благоевград регистрират усъвършенстване на този индикатор на годишна база. В същото време в Русе, Велико Търново и Враца се следи по-голямо усложнение в погасяването на вноските по отношение на 2020 година. Очакванията на Асоциацията са, че тази наклонност ще се резервира, защото обичайно по-бедните райони първи страдат от отрицателните промени в макросредата.

 Дългосрочната прогноза по кое време стопанската система ще поеме във възходяща посока е извънредно сложна все още, безапелационни са от АУФ. " Краткосрочната обаче е ясна – следва сложна зима и запазването на финансовата непоклатимост – от общата до тази на всяко настрана домакинство, зависи доста от потребителското държание и дисциплинираност. Преразглеждането на бюджетите и вярното систематизиране на средствата ще бъде основно за устойчивостта ни по време на предизвикателния интервал ”, акцентира Миткова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР