Броят на негодните за употреба банкноти се е увеличил през

...
Броят на негодните за употреба банкноти се е увеличил през
Коментари Харесай

Десетолевката живее най-кратко

Броят на негодните за приложимост банкноти се е нараснал през лятото с 2 млн. броя (15.24%) и те към този момент са 14.9 млн. броя. Това сочат данните на Българската национална банка (БНБ) към края на третото тримесечие на годината. През месеците юли, август и септември обаче броят на развалените купюри се е свил с 12.89% (8.2 млн. броя) по отношение на същия интервал на 2017 година.

В най-лошо положение са десетолевките - през миналите три месеца на годината повече от 40.8% от тестваните пари били развалени. Следват ги негодните 20-левови банкноти - с дял от 30.8 на 100. Дяловете на банкнотите от 2 и 5 лева са надлежно 9.78 и 10.30 %. По-малки са дяловете на отделените като негодни банкноти от 50 и 100 лева, надлежно 5.90 и 2.42 на 100.

Причините те да са по-запазени са няколко. Едната е, че все по-често зареждат банкоматите с банкноти с високи номинали и все по-малко - с десетолевки. Тъй като парите в тях минават през предварителна инспекция за валидност и непорочност, през тези устройства в комерсиалния оборот влизат единствено нови или относително нови пари. Десетолевките не минават през този самобитен надзор, само че са сред най-употребяваните номинали в комерсиалния оборот и честото им препредаване от ръка на ръка бързо ги захабява.

Проверката на Централната банка е открила противоположната наклонност и във връзка с качеството на монетите. Броят на негодните железни пари е намалял по отношение на предходното тримесечие със 156 хиляди броя, достигайки 216.7 хиляди монети. Спрямо същия интервал на 2017-а общият брой на отделените като негодни за паричното обращение разменни монети се е нараснал с 25.9 хиляди, или с 2.2 на 100, сочат данните на Централната банка.

Процедурата и редът за подмяната на негодните пари са разказани в Наредба № 18 на Българска народна банка за надзор върху качеството на банкнотите и монетите в паричното обращение. Според тази разпоредба централната и комерсиалните банки подменят развалени пари, които са законно платежно средство в взаимозависимост от това каква част от банкнотата е непокътната и се дефинира и какъв дял от номинала й ще бъде изплатен.

Освен развалени Българска народна банка открива и известно количество банкноти менте. През третото тримесечие на годината били арестувани 31 подправени банкноти по-малко спрямо предходните три месеца - или 221 броя. Най-фалшифицирани се оказали банкнотите от по 20 лв.. Те съставлявали 73.76% от хванатите ментета. Фалшифицирани - само че в по-малки дялове, били купюрите от по 50 и 10 лева, надлежно с 13.57 и 11.76 на 100.

Експертите от Българска народна банка разкрили и ментета на най-новите монети от по 2 лева, които са в обращение от 7 декември 2015 година. Задържани били три сходни двулевки менте.

Далеч повече са фалшифицираните монети от по 1 лев - 23 броя, и тези от по 0.50 лева - 44 ментета. Не е ясно каква е повода за това, защото разноските за изработването на сходен фалшификат не си заслужават възможната изгода от неговия пласмент.

Сериозно стесняване на броя на арестуваните банкноти подправена валута регистрира Българска народна банка в края на септември. Ако през третото тримесечие на 2017-а подправените купюри в евро са били 1837, година по-късно броят им бил 100 петдесет и седем. При $ обстановката била същата: през месеците юли, август и септември били арестувани 65 подправени доларови банкноти при 100 броя година по-рано.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР