Броят на износените гуми на пътя е тревожно висок, показва

...
Броят на износените гуми на пътя е тревожно висок, показва
Коментари Харесай

Лесни идеи помагат да удвоите живота на автомобилните гуми

Броят на износените гуми на пътя е обезпокоително висок, демонстрира изследване, поръчано от финландския производител Nokian Tyres. Шофьорите нормално закупуват нови гуми когато дълбочината на протектора е съществено повредена и представянето на гумите е мощно наранено. Експертите обаче са единомислещи, сигурността следва постоянно да бъде преди всичко. Първокласните гуми дават нужната композиция от сигурност и устойчивост.

Безопасността е от първостепенно значение за водачите при покупка на нови гуми. Други значими фактори са издръжливостта, разхода на гориво, и цената, сочи изследването, осъществено през март 2021 година от организацията за пазарни изследвания YouGov. Изследването е извършено в Германия, северна Италия, Русия, Швеция и Финландия. Във всяка страна 1000 водачи на леки коли са дали отговор на въпросите.

„ Шофьорите си като сменят местата на предните и задните гуми. Това ще спомогне за равномерното изхабяване на гумите. За жал промяната на местата на гумите е рядко срещана процедура, макар, че това може да удвои пробега, който можете да изминете със съответния комплект гуми “, изяснява Мати Мори - технически директор в Nokian Tyres.

издръжливостта на гумите. Най-доброто място за предпазване на гумите е хладно и изсъхнало място, предпазено от директна слънчева светлина. Това е значимо, защото изследването на Nokian Tyres демонстрира, че повече от 75% от водачите съхраняват гумите си вкъщи. 21% от запитаните употребяват „ хотел “ за гуми, това е по-често срещано в Швеция, Германия и Италия, в сравнение с във Финландия и Русия.

Повече от един на всеки четирима водачи ще закупи нови зимни гуми едвам когато дълбочината на протектора доближи до минималната дълбочина избрана по закон. Нещо повече, съвсем една четвърт от запитаните показват, че биха купили нови гуми едвам когато виждат, че характерностите за сигурност са доста намалели. Тези данни обаче не се отнасят до водачите, които употребяват всесезонни гуми.

Мати Мори е обезпокоен от резултатите: „ Никога не би трябвало да износвате гумите си до краен лимит. Дълбочина на протектора от 4 милиметра е рационалният предел когато да промените гумите си. Когато дълбочината на протектора падне под 4 милиметра, характерностите на гумата доста се утежняват, изключително във връзка с попречване на аквапланинг. Много плитката дълбочина на протектора също по този начин покачва риска от продупчване. “

Цената на гумата нормално е индикатор и за нейната устойчивост. Шофьорите би трябвало да имат поради целия експлоатационен живот на продукта. Цената постоянно, даже и да е отчасти, се дефинира от употребяваните за произвеждане материали. Първокласните гуми имат по-добри, по-издръжливи каучукови сплави и железни съставни елементи, в сравнение с по-евтините други възможности. Например гумите за SUV и ванове от Nokian Tyres употребяват, които укрепват страниците.

Въпреки всичко, износването на гумите не трябва да бъде единственият аршин при избора. Безопасността също е изключително значима, а също и сцеплението на мокро и предотвратяването на аквапланинг.

Използване на екологични материали

Издръжливите гуми са пестелив избор за потребителите и най-хубавият вид за околната среда. В анкетата водачите дават отговор и за настройките си по повод опазването на околната среда. По-младите смятат за значимо да се понижат излъчванията на въглероден диоксид от производството на гуми; по-възрастните водачи са загрижени за отделянето на пластмасови микрочастици и потреблението на гориво. Има също по този начин разлики в отговорите при мъжете и дамите. Дамите са по-загрижени за отделените излъчвания въглероден диоксид и производството с устойчиви първични материали. Господата считат за по-важни разхода на гориво и външния звук при въртене.

Ето по какъв начин водачите се грижат за зимните си гуми (според проучването):

57,8% постоянно ревизират налягането в гумите

56,1% ревизират дълбочината на протектора

47,6% вземат поради възрастта на гумите

28,0% сменят местата на предните и задните гуми

24,6% отстраняват камъчета попаднали в каналите на гумите им

20,8% усилват налягането в гумите си когато и товара е по-голям

Ето по какъв начин водачите се грижат за всесезонните си гуми:

58,4% постоянно ревизират налягането в гумите

47,5% ревизират дълбочината на протектора

43,5% вземат поради възрастта на гумите

25,4% сменят местата на предните и задните гуми

20,0% отстраняват камъчета попаднали в каналите на гумите им

18,6% усилват налягането в гумите си когато и товара е по-голям
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР