Броят на гимназистите, които отиват да учат в чужбина намалява.

...
Броят на гимназистите, които отиват да учат в чужбина намалява.
Коментари Харесай

Министър Вълчев във Варна: Намалява броят на гимназистите учещи в чужбина

Броят на гимназистите, които отиват да учат в чужбина понижава. Това заяви пред медии министърът на образованието Красимир Вълчев, който участва на конгрес в Икономическия университет във Варна, съобщи кореспондент на Moreto.net.

По думите му тази година издадените удостоверения на възпитаници, искащи да се образоват в друга страна са 3500. През предходната година броят им е бил 4200, а в предходните години - над 5000.

" Може до някаква степен това да се дължи на Брекзит. Факт е, че има понижение, само че нямаме точна информация какъв брой българи учат в чужбина. Във всички случаи те са над 20-30 хиляди. Чуждестранните студенти в България са 12 500 ", съобщи Вълчев.

Той уточни, че за министерството на образованието е най-важно да бъдат привлечени повече деца от български диаспори. Сред взетите ограничения за това са увеличение на приема от 400 на 2000 бройки, увеличение на стипендиите и финансиране на кандидат-студентски курсове в учебните заведения.

" За последните 10 години изградихме мрежа от над 300 неделни учебни заведения, в които се образоват над 300 възпитаници. За страдание дребна част от тях са в гимназиален стадий. Родителите и децата са по-склонни да се включат в VII-VIII клас, по-малко са по-късно. Факт е, че имаме повече деца от новите български диаспори, които се връщат в България. Ако съдим по учебните заведения за чистата външна миграция, последните години имаме като цяло понижение на броя на децата, които напущат страната. Най-голямото понижение на външна миграция е на възпитаници от ромски генезис през последните 2 години ", изясни министърът.

Той разяснява и тематиката за дигитализацията в учебните заведения.

Изпълнителната организация по оперативна стратегия " Образование за образован напредък " се чака напълно скоро да утвърди план за образованието на бъдещето. Едната е построяването на електронна платформа за възпитаници с отворени просветителни запаси - уроци, фимчета, клипчета, които самите учители ще създават, а ние ще им плащаме. Те ще бъдат свободни за прилагане от всички, уточни Вълчев.

Той показа, че министерството на образованието обмисля да вкара предмета цифрови технологии още в първи клас.

По отношение на електронните дневници, министърът изясни, че от 2400 учебни заведения, 1700 към този момент са минали към тях. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР