Броят на децата без място в детска градина, които получават

...
Броят на децата без място в детска градина, които получават
Коментари Харесай

798 деца без места в детските градини получават компенсации

Броят на децата без място в детска градина, които получават обезщетения от страната, се усилва последователно, макар че още веднъж остава прекомерно невисок на фона на хилядите малчугани, принудени да стоят у дома.

Ако през юли т.г. 440 фамилии получиха финансови средства заради това, че децата им не са били признати в общинска или държавна детска градина, то в този момент броят им е нараснал съвсем два пъти. Днес държавното управление утвърди 333 763 лв. за компенсации на общо 798 деца.

Средствата се изплащат за интервала 15 септември - 31 октомври. Те се дават на родителите за осъществени разноски за развъждане и образование на децата им. Според учебния закон право на отплата имат родители на деца от 3 година до постъпването им в първи клас, които не са признати в детска градина за съответната образователна година заради липса тук-там.

Родители обаче се оплакваха, че заложените критерии, на които следва да отговорят, с цел да получат помощта, са много комплицирани за покриване. Поради това, а и след, от в наредбата за погашение на обезщетенията, които да разрешат повече фамилии да се възползват от мярката. Сред тях са ново райониране, ежемесечно кандидатстване и увеличение на кръга на експертите, с които родителите ще могат да се договарят за гледане на децата им и др. 

Това е третото финансиране от Министерския съвет за актуалната година. За месеците януари - май кабинетът отпусна 548 656 лв. за общо 440 неприети деца, а за времето от 1 юни до 14 септември - 361 785 лв. за общо 400 деца.

Проблемът с неналичието на свободни места в детските градини на процедура съществува единствено в столицата, защото единствено две от децата, които ще бъдат обезщетени, живеят отвън София, показват от Министерски съвет. От днешното финансиране Столична община ще получи 333 299 лв. за 796 деца, а община Пловдив - 464 лв. за две деца.

 

Сипендии

Още 70 възпитаници от 18 общини в страната ще получават държавна стипендия за насърчаване на гениите си. За задачата Министерският съвет утвърди спомагателни 53 325 лева към средствата по ограниченията за протекция на деца с изявени способности. Финансовите тласъци ще се дават в продължение на 12 месеца. 69 от децата, които ще ги получават, учат в държавни и общински учебни заведения, а едно - в частно. Средствата за стипендиите се дават от държавния бюджет, без да се постановат спомагателни преразпределения. През 2021 година Министерството на образованието и науката е отпуснало общо 295 650 лева за стипендии и еднократно финансово подкрепяне на деца и възпитаници с изявени способности.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР