Броят на болничните покрай празниците рязко се увеличава. Най-честите нарушения

...
Броят на болничните покрай празниците рязко се увеличава. Най-честите нарушения
Коментари Харесай

Болничните рязко нарастват покрай празниците, алармира шефът на Осигурителния институт

Броят на болничните около празниците внезапно се усилва. Най-честите нарушавания при болничните листове са за общо заболяване, а общият им брой е прекомерно огромен. За това сигнализира шефът на Националния застрахователен институт (НОИ) Ивайло Иванов в изявление за в. 24 часа.

" Видно е, че хората си сливат почивните дни. Нарушения има и при диагнозите и времето за издаването на болничните листове ", отбелязва Иванов. По думите му е нужна цялостна промяна в това направление.
" Неправомерно издадените болнични, като се изключи че източват фондовете на Държавното публично обезпечаване, водят и до загуби за бизнеса. Когато служителят не е на работното си място, той не създава артикул и това затруднява работодателя ", прибавя Иванов.

Според него на фона на ниската безработица сега, отсъствието на всеки служащ е проблем. " Това е повода бизнесът да желае нови правила. Работодателските организации упорстват за промяна, само че тя се свежда до остарелия вид - първите 3 дни да се изплащат от Национален осигурителен институт. Този спор би трябвало да продължи, тъй като той е значим за всички ", счита шефът на Осигурителния институт.

" Неправомерно издадените болнични, като се изключи че източват фондовете на Държавното публично обезпечаване, водят и до загуби за бизнеса. Когато служителят не е на работното си място, той не създава артикул и това затруднява работодателя ", подчертава шефът на Национален осигурителен институт.

Пред медията той отбелязва, че има и при лекари, които издават прекомерно доста болнични. " Тези лекари ги даваме на способените органи и сезираме Министерството на здравеопазването и здравните инспекции. Имаше абсурден случай в Ихтиман за доктор, да вземем за пример ", добавя Иванов.

В края на януари общественият министър Бисер Петков сигнализира, че както при инвалидните пенсии, по този начин и при болничните има доста злоупотреби. Според него би трябвало да се търсят ефикасни ограничения за унищожаване на злоупотребите. Коментарът му беше във връзка настояването на работодателите за промени във връзка с режима на заплащане на болничните, защото сегашният е въведен като антикризисна мярка и концепцията беше да е краткотраен. По думите му тогава има доста повишаване на разхода на Национален осигурителен институт за компенсацията за краткотрайна нетрудоспособност - налице е преразход, защото регистрираните суми са повече от плануваните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР