Брошури за сексуално ограмотяване на учениците предизвикаха скандал между институциите.

...
Брошури за сексуално ограмотяване на учениците предизвикаха скандал между институциите.
Коментари Харесай

Раздават брошури с гей двойки за сексуално ограмотяване в Ямбол

Брошури за полово ограмотяване на учениците провокираха скандал сред институциите. Проблемът е, че на фотография, която е приложена за заболяванията, излъчени по сексуален път, са двама млади мъже. Брошурите са издадени от здравното министерство и са публикувани от РЗИ-Ямбол, оповестява БТВ.

Образователното министерство обаче не разрешава да стигат до учениците. Въпреки възбраната на просветното ведомство, брошурата стига до възпитаници на 14 и 15-годишна възраст.

Брошурата се назовава "Любов без последици " и е издание на Министерството на здравеопазването. Тя е богато илюстрирана и е предопределена за полово образование на учениците.



Кадър: БТВ

Едно от учебните заведения, в които са раздадени тези брошури е Езиковата гимназия в Ямбол. Директорът на гимназията изяснява, че осмокласниците са се срещнали с рисковете от болести, предадени по сексуален път, на лекция.

"Самите брошури бяха получени някъде при започване на декември, може би сред 5-10 декември, тъй като по проект на класните ръководители трябваше да има една сказка, в която поканихме представител на РЗИ, мисля, че лекар Русева беше, изнесе една сказка за заболяванията, излъчени по сексуален път.....Има девет бройки,които не с раздавани и не са били при учениците ", изясни Йордан Милков, шеф на Езиковата гимназия в Ямбол.

Брошурите са прибрани след незабавно писмо от Регионалния инспекторат, че поради скандалното им наличие не би трябвало да стигат до учениците. "Като първоначално бе едно позвъняване дали в учебно заведение има такива брошури и каква е ориста им и да не ги разпространяваме, след това пристигна публично и писмото. В него написа, да не се популяризират брошурите”, уточни още шефът на гимназията.

Реакцията на институциите се оказва закъсняла. Децата настояват, че нагледните материали стояли на масата в коридора и самите осмокласници ги раздавали на по-големите. "Как може да забраняваме нещо, което авансово са го одобрили! Отзад на самата листовка стои министерството на опазването на здравето, подписано. Те са минали през одобряване, минали са през съответния надзор на министерствата, пристигнали са по формален ред посредством институции, и когато картинката се оказва несъответстваща или провокативна, започваме с писма...”, съобщи шефът Йордан Милков.

"От здравното министерство ни ги изпратиха и ги получихме с доста други дипляни. Единственото, което пишеше за тях беше – МСМ, което ние след това разчетохме. След като стана абсурда разбрахме,че това е мъже, правещи секс с мъже...

Истината е, че когато видях и аз бях скандализирана, фотосите са безусловно непристойни за такава аудитория ", счита и шефът на РЗИ – Ямбол доктор Лиляна Генчева. Директорката на РЗИ твърди,че брошурите не са стигнали до учениците.

"Значи в Езикова гимназия не са ходили наши представители и не са раздавали. Нямам пояснение по какъв начин са попаднали там ", съобщи доктор Лиляна Генчева. Обяснението идва след минута, когато една от служителките в РЗИ признава,че персонално е раздавала. "Не мисля,че има нещо скандално.

Децата знаят доста и даже на дребна възраст си разрешават доста неща... Аз мисля,че наличието на тази листовка е като на всички други, които аз разпространявам”, показва доктор Румяна Русева от БЗИ – Ямбол. Нагледните материали стигнали и до Математическа гимназия, само че шефът ги унищожил. "В една от брошурите, която беше озаглавена "Игра за напреднали ", се описваше по какъв начин вярно би трябвало да вършат орален секс... Аз съм ги прибрал и нещо повече-аз ги изгорих ", изясни шефът на математическата гимназия в града Евгений Иванов.

За коментар по случая потърсихме и началника на районния инспекторат в Ямбол. Въпреки многократните ни опити не го открихме нито по телефона, нито на работното му място.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР