Бронзовият лъв от Паметника на свободата на Шипка се оказва,

...
Бронзовият лъв от Паметника на свободата на Шипка се оказва,
Коментари Харесай

Бронзовият лъв на Шипка се оказа от месинг

Бронзовият лъв от Паметника на свободата на Шипка се оказва, че е изработен от месинг. Това станало ясно по време на ремонта на скулптурата, който към този момент завърши. От възобновяване се нуждае и постройката, по която от 40 години не е правено нищо съществено. Най-големият проблем е влагата, а температурните амплитуди са от минус 40 до плюс 40 градуса, описа шефът на Националния парк-музей „ Шипка – Бузлуджа “ доктор Чавдар Ангелов, представен от Дарик.

По време на ремонта станало ясно, че носещата структура на скулптурата, която е вътре и не се вижда, ненадейно за екипа, била в положително положение, което ускорило работата. Тя е почистена и обработена с химикали против корозията. По същия метод са ремонтирани и отливките, от които е съединен лъвът. Обновени са и фугите и най-после цялата фигура е обработена с препарати против нездравословното въздействие на климата.

Цялата каменна структура на постройката също се нуждае от ремонт. Последният е бил при започване на 80-те години на предишния век и съвсем 4 десетилетия не е правено нищо съществено.

Паметникът е открит публично на 26 август 1934 година от цар Борис III и тази година означаваме 85 години от основаването му. По този мотив в Художествената изложба в Казанлък може да се види галерия, отдадена на Шипченската епопея.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР