Бронзова статуетка на Камий Клодел бе продадена за €1,2 млн.

...
Бронзова статуетка на Камий Клодел бе продадена за €1,2 млн.
Коментари Харесай

Бронзова статуетка на Камий Клодел бе продадена за €1,2 млн.

Бронзова статуетка на Камий Клодел бе продадена за €1,2 млн. на търг в Artcurial, на който бяха показани 17 нейни творби. Творбата е основана през 1886 година от музата и държанка на скулптора Огюст Роден.

62-сантиметровата статуетка е била благосъстоятелност на племенника на Камий Клодел – Жак дьо Масари, наследник на сестра й Луиз. Основната част от останалите й творби, показани на търга, идват от вкъщи на семейство Клодел във Вилньов сюр Фер, където се е намирало ателието на художничката. Впоследствие, през 1926 година Жак дьо Масари изплаща къщата.

Камий Клодел е родена на 8 декември 1864 година Учи статуя в Академия Колароси при Алфред Буше. През 1883 година се среща с Огюст Роден, който и? преподава статуя. Около 1884 година тя стартира да работи в ателието на Роден и му оказва помощ при основаването на някои от известните му творби, като в същото време основава и лични произведения. Клодел става негов асистент, модел и муза. Двамата се разделят през 1898 година

След 1905 година душевното положение на Клодел се утежнява. Тя унищожава доста от своите произведения, упреква Роден в конспирации против нея, живее изолирано. През 1913 година, по самодейност на брат и? Камий е призната в психиатрична клиника. Остава там през идващите 30 години, до гибелта си на 19 октомври 1943 година

През 1988 година е изработен филм, който наблюдава нейната история, креативния й път и връзката й с Роден. Ролята й е поверена на френската актриса Изабел Аджани, а тази на Роден – на Жерар Депардийо. Филмът има две номинации за " Оскар ".

/БГНЕС
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР