Броени минути остават до обсъждането на бюджета на второ четене.

...
Броени минути остават до обсъждането на бюджета на второ четене.
Коментари Харесай

Две дами от БСП и ГЕРБ се захапаха стръвно заради Бюджет 2018

Броени минути остават до разискването на бюджета на второ четене. Новият бюджет планува увеличение на обществени и здравни заплащания с 1 милиарда, 150 млн, повече за Министерство на вътрешните работи и 350 млн. повече за обучение. Пред Българска национална телевизия новия бюджет разясняват Mария Илиева, член на бюджетната комисия от ГЕРБ и Дора Янкова от Българска социалистическа партия. Какво споделиха те, чуйте в директното включване на Цветелина Катанска от Народното събрание.

" Бюджетът е действително осъществим. Не съм съгласна с това, че не е приказва за промени. Той е рамката. Приоритет е обучение. Има препоръчани промени с изключение на нарастване на разноски заплатите, има смяна във формулата за делегирани бюджет освен на брой възпитаник, а за брой паралелки, тип, търсени специалности, учебни заведения на избрани места, в които няма такива. Има промяна в другите браншове, само че това е рамката ", сподели Мария Илиев.

" Има доста прикрит запас в бюджета, с цел да може в края на всяка година да показват остатък. Не може да отречем, че има частична смяна в бранш обучение, има стъпки към обособени типове учебни заведения и учителя. Ако вземем нарастване на минимална заплата, в учебните заведения има и медицински чиновници, които стоят на най-ниски заплати. В бранш обществена политики 15 5000 обществени служащи получат заплати от бюджета. Не мога да схвана за какво в областта на опазването на здравето се спря часовника на измененията в здравната промяна. Няма да има промяна, даже стъпка обратно, споделят специалисти по опазване на здравето. Ако би трябвало болница в Пирдоп да си направи нови отделения, тя няма да има право. Това може да стане следващата година. Имаме заледяване статуквото на опазването на здравето ", съобщи от своя страна депутатът от Българска социалистическа партия.
Според Янкова хората ще усетят минимално нарастване, само че към момента по думите ѝ ще си останем страната с най-голяма беднотия и обществени неравенства. По думите на Мария Илиева от ГЕРБ хората ще усетят нарастването,а измененията в опазването на здравето са краткотрайна мярка за период от една година като концепцията е да се огледат минусите.
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР