Броени месеци остават до най-голямото събитие във футболния свят -

...
Броени месеци остават до най-голямото събитие във футболния свят -
Коментари Харесай

Скандалите около Катар 2022: Най-скъпото Световно първенство по футбол в историята

Броени месеци остават до най-голямото събитие във футболния свят - Световното състезание 2022. Шампионатът в Катар ще бъде първият " зимен " в историята и ще се организира сред 21 ноември и 18 декември.

През 2010 г. FIFA разгласи, че най-големият футболен театър в света ще се организира в Катар за първи път, от този момент Световното състезание през 2022 година е затънало в несъгласия.

От обвинявания в подкупи и нарушавания на човешките права до бюджетни проблеми, шампионатът накара мнозина да подлагат на критика FIFA за възнаграждението за проблематичното държание на близкоизточната страна.

Катар дефинира кандидатурата си като " самоуверен залог ", който може да докара международния футбол в Персийския залив и го обезпечи с инфраструктурен пакет от над 200 милиарда $.

Малко по-рано, през 2008 година, Катар разгласи своя план за национална визия на Катар до 2030-а, която да трансформира страната в " напреднало общество, способно да поддържа своето развиване и да обезпечи висок стандарт на живот на своите хора ". Като една от основите на тази цел беше избран спортът.

Страната направи сполучливи предложения и стана хазаин на Азиатската купа на АФК през 2011 година и на Арабските игри. Катар също по този начин съобщи своето наличие в европейския футбол. Qatar Airways заплати $163 милиона за спонсориране на екипите на ФК Барселона през 2010 година, а директните вложения в Пари Сен Жермен посредством Qatari Travel Authority възлизат на общо над $1.08 милиарда.

Много хубаво не е на хубаво

След като прахът към тези инвестиции се уталожи над кандидатурата на Катар за хазаин на Световното състезание надвиснаха обвинявания за финансова далавера.

През 2011 година някогашният вицепрезидент на FIFA Джак Уорнър оповести имейли, в които се твърди, че Катар (по-специално президентът на АФК Мохамед бин Хамам) е " купил " правата, с цел да завоюва офертата.

През 2014 година The Sunday Times заяви, че Мохамед бин Хамам е платил $5 милиона на хора, от които зависи семейството на Катар.

През 2014 година FIFA, ръководена тогава от Сеп Блатер, " почисти " името на Катар от хипотетичните нарушавания. През 2015 година обаче Блатер подаде оставка от поста си на фона на публично наказателно следствие от швейцарски чиновници за кандидатурите за Световно състезание през 2018 и 2022 година

През 2019 година Sunday Times заяви, че FIFA ще получи $880 милиона на два транша от Ал Джазира, ако оферта бъде призната.

През 2020 година Министерството на правораздаването на Съединени американски щати публично упрекна трима южноамерикански чиновници в приемане на подкупи, с цел да обезпечат гласове за Катар.

Властите на Катар отхвърлиха да са направили непозволени дейности, след като кандидатурата им беше утвърдена.

Когато една нация бъде утвърдена за хазаин на огромно спортно събитие като Олимпийските игри или Световната купа, финансиране съвсем постоянно се оказва проблем. Това важи даже в случаите на съществуваща инфраструктура, само че още повече, когато се изисква създаване на такава.
 Стадион Халифа ще бъде хазаин на Катар 2022 FIFA World
 

Стадион Халифа ще бъде хазаин на Катар 2022 FIFA World

Какви са били разноските за Световната купа до този миг:
Съединени американски щати 1994: $500 милиона Франция 1998: $2.3 милиарда  Япония 2002: $7 милиарда  Германия 2006: $4.3 милиарда  Южна Африка 2010: $3.6 милиарда  Бразилия 2014: 15 милиарда  Русия 2018: $11.6 милиарда  Катар 2022: $220 милиарда
Разходите, свързани с новите игрища на Катар, са в диапазона от $6.5 милиарда до $10 милиарда - доста увеличениe по отношение на препоръчаните $4 милиарда в първичната оферта.

Голяма част от разноските за инфраструктура, приписвани на Световното състезание по футбол, са част от по-широкия проект на страната да построи център с хотели, модернизиран под земята превоз, игрища и летища. Въпреки че Световното състезание по футбол подтиква тези планове, те са значително вложения в дълготраен проект.

Експлоатация на труда

Катар e обвиняванa в нарушавания на човешките права, по време на построяването на нужната инфраструктура за семейството на Световното състезание.

Според правозащитната организация Amnesty International в страната има 1.7 милиона служащи мигранти, което съставлява над 90% от работната мощ при население от 2.9 милиона.
 Снимка 571012
 

От началото на строителството има апели за възстановяване на изискванията както за локални, по този начин и за задгранични служащи. Още през 2013 година Amnesty International прикани за следствие.

От 2017 година държавното управление одобри ново законодателство, ориентирано към облагодетелстване на служащите мигранти, с което сътвори комисии по трудови разногласия, а също и фонд за подкрепяне и обезпечаване на служащите.

През 2018 година Катар постави завършек на условието за " позволение за излизане " за множеството служащи, което значи, че хората към този момент могат да напущат страната без разрешението на своя шеф. През 2020 година беше обявено, че държавното управление на Катар ще изплаща цялостни заплати на служащите в светлината на пандемията и карантинните ограничения.

Изследванията на Amnesty International демонстрират, че злоупотребите в бранш сигурност, чиновници, от който ще бъдат все по-търсени по време на Световното състезание по футбол, остават публикувани. Докладът сочи, че охранителите, които са били интервюирани от Amnesty, " знаят, че техните работодатели нарушават закона, само че се усещат безсилни да се защитят ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР