Броенето на всяка разписка от машините за гласуване на предстоящите

...
Броенето на всяка разписка от машините за гласуване на предстоящите
Коментари Харесай

Броим всяка пита кашкавал на изборите?

Броенето на всяка квитанция от машините за гласоподаване на идните избори на 14 ноември не е добра концепция, съобщи пред бТВ представителят на ЦИК Цветозар Томов. Той сподели, че това преброяване на всички разписки е все едно Агенцията по храните (БАБХ) да ревизира всяка пита кашкавал, преди тя да бъде изложена на щанда в магазина.

„ Не бива да се прави по този начин. Трябва ни добра извадка, че всичко работи добре в противоположен случай унищожаваме едно от най-съществените прерогативи на машинното гласоподаване - опцията да се ликвидира субективния фактор при броенето “, сподели Томов.

Той изясни и че до момента не е имало записано разминаване сред ръчно преброяване и машинно, както и че в Избирателния кодекс е записано, че формалният документ е машинният протокол.

Според него избори 2 в 1 ще протичат по-бавно, а поради пандемията и трети подред за година парламентарен избор интензивността може да ни изненада, като по-голяма такава няма да е негативна изненада.

При възходящия брой заболели от ковид в последните дни може да се стигне до липса на потенциал за преносими изборни секции, предизвести представителят на ЦИК. Никой не трябва да бъде лишен от правото си на глас, сподели той, и прикани всички изолирани или карантинирани по-скоро да подадат заявките си за гласоподава с преносима урна.

" За да можем да се надигнем пред казуса, в случай че има подобен, и да търсим по какъв начин да го решим. Тези секции се сформират от кметовете по общини, не са възниквали до момента усложнения с липса за потенциал за откриване на преносими секции и в случай че комисията се изправи пред сходен проблем - би трябвало да търси различно решение “, разяснява Томов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР