British Broadcasting Corporation (BBC), в превод: Британска радиоразпръсквателна корпорация) е

...
British Broadcasting Corporation (BBC), в превод: Британска радиоразпръсквателна корпорация) е
Коментари Харесай

Създадена е британската радиостанция BBC

British Broadcasting Corporation (BBC), в превод: Британска радиоразпръсквателна корпорация) е английски радиосъобщителен и ефирен комплекс. Корпорацията е основана през 1922 година като първата частна радиостанция в света. През 1927 година същата придобива специфичен статут, като се финансира независимо от събираните лицензни такси. Във Англия BBC не излъчва реклами и платени известия.
Българската редакция е основана през 1940 година
 Земетресение нанася обилни вреди в София Земетресение нанася обилни вреди в София
Софийското земетресение е земетресение с епицентър в покрайнините на град София (42°42′ с. ш. 23°20′ и. д.), чийто о...
По време на Студената война стратегиите на български език са опция на комунистическата агитация в България и другите социалистически страни, предоставяйки своята информация и мнения за събитията в света и в Народна република България. BBC е измежду най-слушаните западни радиостанции в България. В избрани интервали стратегиите са били мощно заглушавани от комунистическите управляващи, само че след 1980 година заглушителите са последователно изключени, което прави предаванията по-достъпни.
Българската редакция на BBC има и своите звезди. Сред известните коментатори са писателят Георги Марков, интелектуалецът Петър Увалиев и други Най-голяма известност измежду българските младежи има съботното поп-шоу, изготвяно от именитата водеща Ани Арнолд, внучка на известния български фолклорист, книжовен историк, етнограф и член на Българска академия на науките акад. Михаил Арнаудов.
Петър Увалиев прави първия български превод на романа „ 1984 “ от Джордж Оруел, който той приспособява за радиотеатър. Драматизацията е излъчена напролет и лятото на 1984 година, а в функциите са всички работещи в българската редакция на радиото.
По време на прехода в България, Би Би Си на български играе основна роля за една самостоятелна и безпристрастна публицистика. Предаванията се излъчват на УКВ в София. В редакцията работят публицисти като Димитър Димитров, Ели Хауърд, Братан Ковачев, Васил Велев, Теодора Христова и доста други. Павлина Джоунс води „ Попшоу “-то на Би Би Си. Един от дребното източници на информация за музиката в годините на Прехода. В ефира звучат и младежкото предаване „ Младоритет “ и различното предаване на Андрей Владов. Излъчват се и профилирани рубрики – за живота във Англия, исторически тематики, религиозни въпроси и доста други. Би Би Си става една от най-цитираните непознати медии в България. Българската редакция има и най-голямата бългороезична кореспондентска мрежа в света. Репортажите от основни международни места също уголемяват въздействието ѝ.
 Основан е град Пхенян – днешната столица на Северна Корея Основан е град Пхенян – днешната столица на Северна Корея
Според митове, градът е учреден през 2333 година прочие н. е. под името Уангъмсън. Според някои старокорейски летописи, това е била първата ст...
Заради оповестени икономии от Би Би Си, Световните служби закриват редица чуждоезикови редакции. Сред тях е и българската. На 23 декември 2005 година e последното предаване на BBC на български. До началото на 2006 година стопират съвсем всички излъчвания на европейски езици. През лятото на 2008 година е спряна и румънската секция на корпорацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР