Британците не искат да работят земеделска работа. Кой ще събира

...
Британците не искат да работят земеделска работа. Кой ще събира
Коментари Харесай

Британците не искат земеделска работа. Кой ще събира плодовете след Брекзит?

Британците не желаят да работят земеделска работа . Кой ще събира плодовете след Брекзит? Това пита американският вестник " Вашингтон пост " в репортаж, отдаден на бранша, който ще бъде обиден след излизането на Англия от Европейски Съюз.

Само 1% от служащите в селското стопанство на Острова са британци . В момента множеството са от Източна Европа , само че с прекратяването на свободното придвижване обстановката съществено ще се промени.

Днес Англия е изцяло подвластна от непозната работна ръка за събиране на плодовете и зеленчуците. Според Националния съюз на фермерите, индустриална лобистка организация, британците са били едвам 1% от 60 000 сезонни служащи на полето през предходната година. Повечето служащи са от България и Румъния.

Докато Обединеното кралство все още е част от Европейски Съюз , вратата ще е необятно отворена за свободно придвижване на жители от страни членки на Общността, в това число и за тези сезонни служащи, които идват на Острова за 4-5 месеца, където изкарват пари в английски лири и се прибират по родните си страни през зимния сезон.

Но откакто Англия напусне Европейски Съюз, ерата на свободното придвижване ще завърши. Фермерите стартират да се панират: Кой ще събира реколтата идната пролет , написа вестникът.

Тази година английските фермери са записали 30-40% дефицит на работна ръка, което е вследствие на стопански промени.

Критици на Брекзит настояват, че Англия обезверено се нуждае от непозната работна ръка , само че освен " най-хубавите и най-умните " в региона на финансите, технологиите и медицината, които министър председателят Тереза Мей даде обещание да приветства на Острова, а и тези, които чистят хотелски стаи в Брайтън, работят в кухнята в Лондон и събират домати в Норфолк.

След Брекзит тези работни места ще би трябвало да бъдат запълнени от британци, които наподобява не са доста въодушевени или истината ще излезе нескрито - служащи от Беларус, Непал или Филипините.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР