Британците, наети като ръчни работници, са най-застрашени от предстоящия Brexit,

...
Британците, наети като ръчни работници, са най-застрашени от предстоящия Brexit,
Коментари Харесай

Работниците, извършващи ръчен труд, са най-застрашени от Brexit

Британците, наети като ръчни служащи, са най-застрашени от идния Brexit, защото секторите, в които работят, продават огромна част от продукцията си в Европейски Съюз. Тези браншове включват произвеждане на облекло, на транспортно съоръжение, на коли, химически и фармацевтични артикули, написа Sky News.

До този извод стига отчет на Института за фискални проучвания, съгласно който мъжете със приблизително и по-ниско обучение е по-вероятно да работят в браншове, изложени на извънреден риск от нови търговски бариери след Brexit.

" Ако се усилят пречките пред търговията с Европейски Съюз, изключително " нетарифните " бариери, основани от митническите инспекции и регулаторните разлики, тогава някои браншове на стопанската система ще бъде наранени повече от останалите. Части от индустриалния бранш евентуално ще бъдат наранени най-тежко ", предизвестява Агнес Норис Кийлър, съавтор на отчета и икономист в Института за фискални проучвания.

" В резултат на това работните места или заплатите на мъже с ниска официална подготовка, работещи в избрани ръчни специалности, могат да бъдат подложени на особена опасност. Това са типовете служащи, които най-вероятно ще се затруднят да се приспособяват и да намерят нови функции с такова възнаграждение другаде ", изясни тя.

По-голямата част от английските мъже от работническата класа без подготовка са дали своят вот за овакантяване на Европейския съюз на референдума през 2016 година, съгласно данни на Ipsos Mori.

Около 14% от служащите във Англия (3.7 млн. души) са в браншове, които институтът класифицира като " доста мощно изложени на риск ", оценявайки, че тези браншове биха могли да изгубят повече от 5% от цената си, в случай че търговията с Европейски Съюз се организира по разпоредбите на Световната комерсиална организация.

" Това би трябвало да е изключително значим въпрос за политиците ", показват специалистите, защото тези служащи нормално са по-възрастни и има по-голяма възможност да имат умения, характерни за техните сегашни функции и промишлености.

" В резултат на това може да се окаже изключително мъчно да се премине към добре платена претовареност в по-слабо засегнатите браншове ", означават създателите на отчета.

От друга страна, браншове като селското стопанство могат да се възползват от комерсиалните бариери, в случай че потребителите заместят вноса от Европейски Съюз с артикули, създадени в Обединеното кралство.

Според Норис Кийлър тези облаги " ще бъдат за сметка на английските консуматори и тези браншове са дребна част от общата претовареност ".

Докладът идва единствено ден откакто японският автопроизводител Nissan предизвести, че корав Brexit ще има " съществени последствия " за завода му в Съндърланд. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР