Британското вътрешно министерство е отказало статут на уседналост на хиляди

...
Британското вътрешно министерство е отказало статут на уседналост на хиляди
Коментари Харесай

Хиляди българи получиха отказ да останат на Острова

Британското вътрешно министерство е отказало статут на уседналост на хиляди български жители. Така те стават извършители на локалното законодателство, в случай че се опитат да живеят в Обединеното кралство след 30 юни, в случай че нямат виза за работа или образование.

Сънародниците ни ще бъдат лишени от достъп до гратис опазване на здравето, обществени помощи, а някои работодатели и наемодатели могат да прекратят договорите с тях. Не е изключено да се стигне и до депортиране, в случай че не съумеят да потвърдят, че са създали всичко допустимо да уредят законово престоя си във Англия измежду Brexit.

В обществените мрежи наши сънародници споделят за необясними отводи. В едно семейство родителите имат позволение на уседналост, само че едно от децата, които са на 2 и на 3 година има отвод, без значение че са употребявали едни и същи доказателства при кандидатстването и за двете. Родителите са писали до английското вътрешно министерство за казуса, само че още не са получили отговор.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Почти един милион чужденци евентуално са напуснали Великобрита...

В незнание какво да прави е и Е. А. Тя идва при своя избраник през декември, с цел да съблюдава условието да е влезнала във Англия преди Brexit. Кандидатства за статут с билета от полета и с регистрация при английски персонален доктор, само че получава отвод. Единственият вид в този момент за нея е да бъде прикрепена към статута на своя избраник, само че за задачата би трябвало да показват доказателства, че връзката им е съществувала две години обратно, и то солидни като общи контракти за наем или банкови преводи.

Другият вид е да апелира отхвърли, само че евентуално това ще отнеме много време и ще бъде желано писмо от самолетната компания, с която е летяла, че в действителност е била на борда на самолета, посочен в заявката ѝ за кандидатстване. Последното условие бе въведено от английските управляващи неотдавна, откакто се сблъскаха с хиляди европейски жители, претендиращи, че са влезнали в Обединеното кралство в последните дни на предходната година, макар коронавирусните ограничавания.

Подозренията са, че някои може просто да са си купили самолетен билет, с цел да си обезпечат статут на уседналост, какъвто по принцип се поставя единствено на европейците, намиращи се към този момент в страната преди излизането ѝ от Европейски Съюз. На всички, влизащи след първи януари,. За разлика от статута тя е платена, а и се дава много мъчно. Има условие към трудещите се да изкарват най-малко 25 600 паунда годишно, което е твърда високо заплащане и доста над заплатите за специалности, упражнявани от чужденци на Острова.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Англия няма да позволява нискоквалифицираната работна ръка от чужбина и ще изисква от всички р...

По данни на английското вътрешно министерство към края на март то е отхвърлило 5710 молби от български жители за статут, 4400 са оповестени за невалидни, а 2330 са оттеглени. Към днешна дата броят им евентуално е доста по-голям, защото Хоум офис се произнася по кандидатури, забавени с месеци поради нужни спомагателни доказателства. Става въпрос общо за към 300 000 случая от всички страни от Европейски Съюз, което кара неправителствени организации да упорстват крайният период 30 юни да бъде продължен.

Те се притесняват, че времето е прекомерно малко и някои европейски жители съществено ще пострадат още в първите дни на юли.

Засега обаче управляващите дават обещание да има единствено 28-дневен толеранс, и то за тези жители, които съумеят да потвърдят, че имат усложнения да завършат приложенията си за статут по независещи от тях аргументи. За някои наши сънародници това да вземем за пример е даже неспособност да показват годен документ за идентичност. Тъй като всеобщо българските паспорти и персонални карти изтичат през тази година, а и в изискванията на пандемия мъчно се пътува до България за промяната им, посолството ни в Лондон е затрупано с претенции за нови паспорти.

Пред него всеки ден се вият опашки, а за снемане на биометрични данни се чака към 6 месеца. Сънародници се оплакват, че с дни никой не дава отговор на оповестените телефони и имейли на консулската работа. " Знам, на всички места е мъчно, само че пред никое друго посолство не съм видяла такива опашки ", споделя Любомира, която от 23 година живее в Лондон. Тя е трябвало да чака година за нова персонална карта на щерка си.

Документът е загубен през ноември 2019 година Изпращат декларация до Министерство на вътрешните работи за случилото се и резервират полет през март 2020 година до България, с цел да получат нова. Заради ковид обаче не могат да пътуват и търсят подпомагане от посолството.

През юни предходната година от консулската работа им дават час за декември, когато идват обаче, се оказва, че подобен не съществува. Януари тази година още веднъж аплайват за час и получават резервация за края на май. Този път съумяват да подадат документи за нова персонална карта и в този момент им следва да чакат още месец и половина, с цел да я получат.

По думите на българския дипломат в Лондон Марин Райков от консулската ни задача всеки ден връчват по 50-60 нови документа. " Полагаме оптимални старания, само че 10 души в консулската работа би трябвало да дават всевъзможни административни услуги на цялата българска общественост във Англия, която към този момент е над 200 000 души. Това е колкото популацията на Бургас и няма метод толкоз доста хора да бъдат обслужени за дни. Но спомагаме по всевъзможен метод с даване на краткотрайни паспорти и други документи ", сподели дипломат Райков.

Преди дни той и английският дипломат в София Роб Диксън излязоха с общо видеообръщение на български език, с което припомнят на сънародниците ни на Острова, че би трябвало да аплайват за статут до 30 юни. По думите на Диксън към този момент 258 000 български жители са получили подобен и без значение дали той е непрекъснат, или краткотраен, те имат право на достъп до работа, обществени помощи, опазване на здравето и обучение. Той приканва изпитващите компликация при кандидатстването за статут да се извърнат към организации, които са оторизирани да оказват помощ.

Във Фейсбук има специфична група, където се дават безвъзмездни онлайн съвещания на български от подготвени за задачата наши сънародници.

Още преди Brexit от българското външно министерство обещаваха да основат консулски бюра в Шотландия и в Северна Ирландия, с цел да спестят на стотиците българи там дългите пътувания до Лондон. Към момента това не е направено.

Ситуацията в допълнение се усложни по време на пандемията, когато в продължение на месеци свободното напредване сред четирите съставни елементи на Англия бе неразрешено. Това принуди българи в Шотландия да стартират подписка с искане да им бъде обезпечена опция на място да си сменят българските документи за идентичност.

Посланикът ни Марин Райков заяви, че на 19 и 20 юни част от чиновниците от консулската работа ще бъдат в Единбург, с цел да им оказват помощ. Вече се вършат записвания за консулски услуги, като до през вчерашния ден 178 души бяха декларирали предпочитание за такава. Около 90% от тях са за промяна на паспорт, персонална карта или издаване на краткотраен документ за идентичност.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР