Британското правителство днес даде зелена светлина“ на офертата на притежаваната

...
Британското правителство днес даде зелена светлина“ на офертата на притежаваната
Коментари Харесай

Британското правителство позволи на Мърдок да придобие Sky

Британското държавно управление през днешния ден даде „ зелена светлина “ на офертата на притежаваната от Рупърт Мърдок компания Twenty-First Century Fox за закупуване на основаната във Англия телевизия Sky. Това право получават и съперниците на Мърдок от американския медиен колос Комкаст.

Британският министър на културата Мат Ханкок разгласи в Народното събрание, че няма да блокира офертите и на двата претендента за закупуване на Sky, само че ще предложи офертата на Twenty-First CenturyFox за спомагателни съвещания. Компанията на Мърдок, която към този момент има 39 % от Sky направи оферта за закупуване на останалите 61 % още през декември 2016 година, само че решението бе забавено по ред аргументи, както политически, по този начин и регулативни, и най-много заради опасения, че сходна договорка ще даде на магната прекомерно огромно въздействие във Англия. 

Twenty-FirstCenturyFox се опита да отговори на опасенията за въздействието като направи серия от отстъпки, в това число препродаването на Sky на Disney веднага откакто договорката бъде подписана. Предложени бяха и гаранции за финансирането и отбраната на публицистичната самостоятелност на Скай нюз. 

Междувременно обаче се появи съперник на Мърдок в лицето на американският гигант Comcast, който насочи оферта за Sky през февруари. Предлаганата цена от Comcast е 22 милrарда паунда против 18,5 милиарда на Twenty-FirstCenturyFox, тъй че занапред стартира война на офертите и на Рупърт Мърдок евентуално ще се наложи да предложи освен това, с цел да има късмет. 

Интересно е да се означи, че Disney вече има подписано кардинално споарзумение с Рупърт Мърдок да купи огромна част от телевизионните и филмовите активи на Twenty-FirstCenturyFox, в това число дяла в Sky. Днешното изказване на Мат Ханкок идва след следствие на английския орган орган за конкуренцията и пазарите за това до каква степен контрола върху Скай ще даде на Мръдок, който има вестниците Таймс и Сън, прекомерно огромно въздействие в английската медийна среда. Конкурентите от Comcast са притежатели на NBC и Universal Pictures.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР