Британският вариант на коронавируса настъпва във все повече райони на

...
Британският вариант на коронавируса настъпва във все повече райони на
Коментари Харесай

Британският щам на Covid-19 е из цяла България

Британският вид на ковид настава във от ден на ден региони на страната, като към този момент го има и във Враца, Ямбол, Добрич, Кюстендил и Велико Търново. Така областите с новия вариант на Covid-19 стават 12 или съвсем половин България, демонстрират настоящите проучвания на Центъра по заразни и паразитни заболявания.

Изследванията на пробите от Кюстендил потвърждават, че по-заразната разновидност е у нас най-малко от края на предходната година, предава Българска национална телевизия. в края на януари, само че се предполагаше, че у нас има инфектирани с него от доста по-рано.

От другата седмица в Центъра се чака да проработи нов уред, който ще разреши да се изследват повече проби. Ако до предходната седмица инфектирани с новия английски вид бяха открити главно в Западна България, това към този момент се промени. Случаи има и в централната, и в източната част на страната - т.е. по цялата българска територия.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Симптомите при английския вид на ковид леко се ра...

Най-много инфектирани с него има в столицата, само че точно столичните лаборатории изпращат и най-вече проби за секвениране. Има единични проби от други области, от Пловдив и Кюстендил, Добрич, Ямбол, от Самоков, от Софийска област няколко обитаеми места, изясни проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

101 са общо доказаните за английската разновидност проби до този миг. Заради прекомерно дребния брой изследвани - под 200, на този стадий не могат да се вършат безапелационни заключения за мащаба на разпространяване на разновидността на вируса. Освен това се изследват съмнителни за разновидността проби, а не инцидентен % от позитивните за вируса.

Трябва да имаме поради, че това са ориентирани проучвания, ориентирано сме търсили тези мутанти. Трябва доста повече проучвания, в случай че може действително от 5 до 10% от позитивните проби, каквото е условието на Европейския център да бъде секвенирано, изяснява проф. Христова.

Към този миг това е механически невероятно - оптималният потенциал на центъра е 96 проби седмично. Другата седмица обаче това ще се промени. Въвеждаме нова методика, нов уред, с който най-малко 200 проби на седмица може да създадем и повече даже, изясни проф. Христова. Изследваните до този миг проби не демонстрират разпространяване на някоя от другите значими на вируса.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР