Британският върховен съд реши, че премиерът Борис Джонсън е действал

...
Британският върховен съд реши, че премиерът Борис Джонсън е действал
Коментари Харесай

Британският Върховен съд: Джонсън незаконно е спрял работата на парламента

Британският висш съд реши, че министър председателят Борис Джонсън е работил нелегално, когато е посъветвал кралица Елизабет да замрази работата на Народното събрание единствено няколко седмици преди Брекзит, съобщи " Ройтерс ".

" Решението да се посъветва нейно Величество да приключи работата на Народното събрание бе нелегално, тъй като имаше като последица разстройване или попречване на способността на Народното събрание да реализира конституционните си функционалности без рационална аргументация ", съобщи ръководителят на Върховния съд Бренда Хел. Решението бе взето единомислещо.

По думите на Хел работата на Народното събрание не е била прекратена и е негов ред и в частност на неговия ръководител и на ръководителя на Камарата на лордовете да решат какви да са идващите им дейности.

В края на предишния месец английската кралица Елизабет Втора даде единодушието си Борис Джонсън да " замрази " работата на Народното събрание от 9 септември до 14 октомври и по този метод министър председателят фрапантно ще ограничи опцията депутатите да блокират проектите му да изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври без договорка.

Използваната процедура, известна като пророгация (временно отсрочване на парламентарната сесия), е без казус по мащаба си от 1945 година и в никакъв случай не е била употребена с сходни претекстове. Досега замразяването на активността е било нормално за по-малко от седмица някъде напролет, а не за 5 седмици и то в навечерието на най-драматичното от десетилетия насам събитие в английската история.

Какво е пророгация можете да прочетете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (721)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР