Британският учен, изобретателят на URI, URL, HTTP, HTML, създателят на

...
Британският учен, изобретателят на URI, URL, HTTP, HTML, създателят на
Коментари Харесай

Тим Бърнърс-Лий за бъдещето на интернет

Британският академик, изобретателят на URI, URL, HTTP, HTML, основателят на Глобалната мрежа Тим Бърнърс-Лий се съмнява в светлото бъдеще на своята рожба – международната мрежа интернет.
Информацията е на The Guardian, който показа, че оптимизмът на Тим Бърнърс-Лий по отношение на бъдещето на интернет непрестанно отслабва, изключително на фона на разпространяването на подправените вести, пропагандата и възходящата поляризация на Глобалната мрежа.

Изобретателят на Мрежата постоянно е твърдял, че че неговото създание постоянно е било отражение на цялото човечество – положително, неприятно и уродливо. Но визията на Тим Бърнърс-Лий за “отворената платформа, която дава опция на всеки да споделя информация, достъп до запаси и опция за другарство и взаимоотношение самостоятелен от географските граници” е към този момент под въпрос.

“Аз към момента съм оптимист, само че оптимист, който се крепи на една ограда на върха на рид по време на буря” – сподели Лий.

Разпространяването на дезинформация и агитация е станало допустимо частично и заради това, че рекламните системи на огромните цифрови платформи на Гугъл и Фейсбук да вземем за пример, са особено създадени за привличане на вниманието.

Така да вземем за пример, финансовият тласък накара македонските тинейджъри, които нямат никакво отношение към политиката, да основават подправени клик-бейт политически вести, публикувани посредством Фейсбук и финансирани посредством облагата от автоматизирания рекламен механизъм Гугъл AdSense.

“Системата се провали. Интернет престана да извършва своята съществена цел – да оказва помощ на човечеството в развиването на Истината и Демокрацията. И аз съм обезпокоен” – сподели Бърнърс-Лий, който през месец март тази година прикани за регулация на политическата онлайн-реклама, с цел да не се допусне нейното потребление по неетичен метод.

Но от началото на пролетта до през днешния ден стана ясно, че съветски служби са закупили целеви рекламни акции, с които оказват политическо въздействие на американските гласоподаватели във Фейсбук, Гугъл и Twitter.

“Ние дотолкоз свикнахме с това, че тези компютърни системи ни манипулират, че на доста хора към този момент им се коства, че по този начин работи интернет. Трябва да се замислим върху това и да решим каква тъкмо да бъде Глобалната мрежа“.

Тим Бърнърс-Лий сподели още: “Един от проблемите с световните промени на климата е, хората да схванат, че казусът е антропогенен и е основан от самите хора. Съвсем същият е казусът със обществените мрежи – те са изкуствени и в случай че не са от изгода за човечеството, могат и би трябвало да бъдат променени“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР