Британският премиер Тереза Мей внесе промени в правителството си точно

...
Британският премиер Тереза Мей внесе промени в правителството си точно
Коментари Харесай

Тереза Мей смени някои от министрите в кабинета си

Британският министър председател Тереза Мей внесе промени в държавното управление си тъкмо преди началото на идната фаза на договарянията за брекзит.

Те имат за цел да върнат силата на Консерваторите след загубата на предварителните избори, които тя самата свика през юни.

Министрите „ тежка категория “ , които са на първа линия в договарянията сред Лондон и Брюксел – Филип Хамънд (финанси), Борис Джонсън (външни работи), Дейвид Дейвис (брекзит) и Амбър Ръд (вътрешни работи), обаче резервираха постовете си, предадоха Агенция Франс Прес и Ройтерс.

Промените започнаха с гаф на торите. Те оповестиха в профила си в „ Туитър “, че министърът на превоза Крис Грейлинг застава отпред на Консервативната партия. Впоследствие обаче изтриха известието си.

Оказа се, че за ръководител на Консервативната партия и за държавен секретар без портфейл в кабинета е назначен 46-годишният Брандън Луис . Той заменя на висшия партиен пост досегашния ръководител Патрик Маклохлин. Луис преди този момент заемаше поста на държавен секретар по въпросите на имиграцията, съобщи Агенция Франс Прес. За зам.-председател на партията беше назначен Джеймс Клевърли .

Британският министър за Северна Ирландия Джеймс Броукъншайър пък подаде оставка по здравословни аргументи. На негово място бе назначена Карън Брадли , която до момента бе министър на цифровите технологии, културата, медиите и спорта.

Репутацията на държавното управление на Мей бе разтърсена от няколко абсурда и първите оставки бяха направени още в края на предходната година. През декември първият вицепремиерът Деймиън Грийн бе заставен да си тръгне, откакто призна, че излъгал по отношение на нецензурен фотоси, открити в компютъра му в Народното събрание. Малко преди него оставка подаде министърът на защитата Майкъл Фалън поради скандал за полово посягане. На негово място бе назначен Гавин Уилямсън . После си потегли и държавният секретар на интернационалното развиване Прити Пател, водила паралелна дипломация с Израел. На нейно място трябваше да бъде назначен актуалният министър на опазването на здравето Джереми Хънт, само че това бе оспорено поради рецесията, която в този момент претърпява националната здравна система, неуспяваща да се оправи с многото пациенти в разгара на извънредно студената зима.

Въпреки тази рецесия Хънт също резервира поста си на министър на опазването на здравето. Неговите пълномощия се усилват и той ще дава отговор и за обществената отбрана.

На мястото на Деймиън Грийн пък през днешния ден бе назначен досегашният министър на правораздаването Дейвид Лидингтън , който, сходно на Грийн, ще подкрепя работата на Мей. Лидингтън става държавен секретар в канцеларията на премиера, само че за разлика от Грийн няма да носи купата първи вицепремиер.

На неговото място отпред на министерството на правораздаването бе назначен Дейвид Гок .

Критикуваните министри по въпросите на бизнеса Грег Кларк и на локалното самоуправление Саджид Джавид също остават на постовете си.

Новото държавно управление би трябвало бързо да дефинира позицията си преди идната фаза на договарянията с Брюксел, която ще стартира още този месец. Разговорите ще засягат преходния интервал, а през март ще бъдат фокусирани и върху бъдещите търговски връзки на Англия и Европейски Съюз.

Според английски медии Мей може да сътвори нов пост на министър , претрупан с подготовката на Англия за възможна липса на финално съглашение с Брюксел.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР