Британският премиер Риши Сунак в четвъртк изключи вероятността за провеждане

...
Британският премиер Риши Сунак в четвъртк изключи вероятността за провеждане
Коментари Харесай

Великобритания няма да провежда парламентарните избори на 2 май

Британският министър председател Риши Сунак в четвъртк изключи вероятността за осъществяване на парламентарни избори на 2 май, датата, на която се организира локалният избор , оповестява BBC.

По-рано тази година Сунак допусна, че парламентарните избори ще се проведат през втората половина на 2024 година

Съвсем неотдавна имаше известни спекулации в Уестминстър, че министър председателят може да избере да организира по-ранно гласоподаване.

Но пред ITV News West Country в четвъртък, Сунак изключи изборния ден да бъде първият четвъртък на май.

Той сподели на телевизионния оператор: " След няколко седмици имаме избори за полиция, за локални препоръки, за кметове в цялата страна. Няма да има парламентарни избори в този ден, само че когато има общи избори, значим е изборът. Виждам, че Лейбъристката партия се пробва да прокара концепцията. Това е съзнателно, тъй като желаят да избегнат въпроси за това по какъв начин ще финансират всички техни разноски. "

В Обединеното кралство парламентарните  избори - на които депутатите се избират в Народното събрание - се организират на всеки пет години.

Най-късно идващите избори законно биха могли да се проведат на 28 януари 2025 година, само че Сунак има пълномощието да свика такива по-рано от това време.

Ако министър председателят планираше да организира избори напролет, 2 май щеше да е най-вероятната дата, като се имат поради другите избори, които се организират този ден. На доктрина обаче той към момента може да организира избори през април или на по-късна дата през май.

За да организира избори, министър-председателят би трябвало първо да изиска от краля да затвори Народното събрание. Вотът  обикновено се организират 25 дни по-късно.

Координаторът на изборите на Лейбъристката партия Пат Макфадън съобщи: " След 14 години неуспех на торите английската общност има право да чака избори да бъдат свикани до 26 март и да се проведат на 2 май. Риши Сунак би трябвало да спре да се намесва на Даунинг стрийт и да даде на страната това, от което обезверено се нуждае - късмет за смяна с лейбъристко държавно управление. "

Лидерът на либералдемократите сър Ед Дейви упрекна министър-председателя, че " бяга изплашен " от изборите през май.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР