Британският премиер Борис Джонсън ще съобщи днес на председателя на

...
Британският премиер Борис Джонсън ще съобщи днес на председателя на
Коментари Харесай

Джонсън иска да плати само една четвърт от задълженията на Лондон към ЕС

Британският министър председател Борис Джонсън ще заяви през днешния ден на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, че страната му ще заплати единствено 9 от контрактуваните от предшественичката му Тереза Мей 39 милиарда паунда (50 милиарда евро) отговорности и компенсации към страните от Европейски Съюз поради Брекзит, заяви Sky News. Ако това се случи, би трябвало да се наложи финансирането на всички стратегии на Европейски Съюз да бъде пренаписано без английските вноски, което може да се отрази на осъществяването, периодите и обсега им.

Двамата ще беседват на срещата на водачите на Г-7 в Биариц и позицията на Джонсън се отнася до разновидността, в който Англия напуща съюза без съглашение.

През юни източник, непосредствен до френския президент Еманюел Макрон, сподели, че в случай че Лондон откаже да заплаща своята част по европейски стратегии и планове, както и за неизпълнени задължения, поети като член на Европейски Съюз и към частни компании, това ще има правната стойност на банкрут. " Ако не изпълниш отговорностите си, това е несъблюдение на интернационалните задължения с еквивалент на неплащане на вноски по държавен дълг с незнайни от всичко това последствия "

В началото на юни дкато към момента беше водещ претендент за правоприемник на Тереза Мей, Борис Джонсън сподели в изявление, че ще спре контрактуваните заплащания, до момента в който Европейски Съюз не даде по-изгодни за Лондон условия за Брекзит.

Сега съгласно Sky News министър председателят приказва за частични заплащания, само че все пак резултатът от това е блокиране на договаряния за бъдещия формат на комерсиалните връзки Великобритания- Европейски Съюз и искове от Европейски Съюз пред съда за събиране на вноските. Позицията на Джонсън надали ще бъде призната добре и от другите водачи на Европейски Съюз и на страни от Европейски Съюз, които вземат участие в Биариц.

В сряда президентът Еманюел Макрон предизвести преди срещата си с Джонсън в Париж, че Брекзит без съглашение е обстановка, която се основава само от Лондон, а не от Европейски Съюз. Представител на екипа на президента изясни пред " Ройтерс ", че раздялата без контракт не анулира финансовите задължения на Великобритатния. " Няма проклинание, с което договорът внезапно да изчезне ", цитира думите му организацията.

Правителството в Лондон праволинейно работи за овакантяване без съглашение, като в " Сънди телеграф " министърът на стопанската система Андрей Ледсъм съобщи, че скоро стартира " акция, с която страната и бизнесът да се приготви за Брекзит ". Една от ограниченията и да се задейства онлайн приложение, известно като 60-second checker, с което да се прави бърза информация от бизнесмените и елементарните хора " какво би трябвало да сторят преди 31 октомври, в случай че въобще се постанова нещо за подхващат ". От понеделник стартират безвъзмездни онлайн семинари за информиране на бизнеса " по какъв начин да се внася и изнася след Брекзит " и " по какъв начин да се подготвяте за неща като митнически заявления и мита ".

Анализатори не престават да отдават сходни ходове на тактиката на Джонсън да принуди посредством заплашване Европейски Съюз да направи преференциални за Лондон отстъпки по отношение на нератифицираната договорка на Тереза Мей.

Според седмичника " Обзървър " Джонсън е изискал основният юридически консултант на държавното управление да ревизира дали могат да бъат отсрочени съвещанията на Народното събрание в продължение на 5 седмици през септември и октомври. Така би могло да се попречи на депутатите да гласоподават за прекъсване на Брекзит без договорка преди 31 октомври, когато изтича последният период, провиснал на Лондон да утвърди съглашение.

Изданието се базира на преписка сред съветници на " Даунинг стрийт " 10, съгласно която първичният разбор показвал, че за това наподобява ще се намерят правни учредения, стига да не бъдат подхванати сполучливи блокиращи процедури в съда от съперниците на Брекзит.

Камарата на общините би трябвало да има последната дума за контракта сред Англия и Европейски Съюз. Но при така наречен пророгация депутатите може да бъдат сложени пред приключен факт. Те се събират след лятна почивка на 3 септември и в случай че Джонсън спре съвещанията им, това ще им отнеме опцията да подхващат каквото и да е до самото навечерие на срещата водачите на Европейски Съюз на 17-18 октомври - последната преди Брекзит.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (667)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР