Британският премиер Борис Джонсън отхвърли молбата на шотландския първи министър

...
Британският премиер Борис Джонсън отхвърли молбата на шотландския първи министър
Коментари Харесай

Джонсън официално отхвърли искането на Единбург за нов референдум за независимост на Шотландия

Британският министър председател Борис Джонсън отхвърли молбата на шотландския първи министър Никола Стърджън да получи пълномощия за производство на нов референдум за независимостта на Шотландия, съобщи Ройтерс.

Според законодателството на Обединеното кралство подобен референдум не може да бъде извършен без единодушието на английското държавно управление.

През декември Стърджън насочи документално искане към Джонсън за започване на договаряния или за прекачване на пълномощия от Лондон на Единбург за образуване на референдум.

„ Не мога да приема настояването за даване на пълномощия, които ще разрешат произвеждането на нови референдуми за самостоятелност ", написа Джонсън в отговора си на Стърджън, който бе оповестен от английския министър председател в Туитър.

Той напомня на Стърджън, че шотландците са получили опция да гласоподават за самостоятелност през 2014 година и че концепцията тогава е била вотът да бъде „ един път на потомство “. Тогава 55% от  шотландците се оповестиха срещу независмостта.

 „ Ако има нов референдум за самостоятелност, политическата застоялост в Шотландия през последните 10 години ще продължи. Време е всички ние да работим за единството на Обединеното кралство “, споделя още Джонсън.

Стърджън твърди, че референдумът за Брекзит от 2016 година е задоволителна причина Шотландия да получи нова опция да се отдели от Обединеното кралство, защото шотландците са дали своят вот за оставане в Европейски Съюз “

„ Макар че днешният отговор не е неочакван, ние няма да се откажем. “, споделя първият министър на Шотландия.

„ Никое държавно управление на Уестминстър не може да попречи на правото на народа на Шотландия да реши личната си орис. Демокрацията ще надделее! “, прибавя Стърджън.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР