Британският премиер Борис Джонсън и неговият ирландски колега Лео Варадкар

...
Британският премиер Борис Джонсън и неговият ирландски колега Лео Варадкар
Коментари Харесай

Джонсън и Варадкар на частна среща за Брекзит

Британският министър председател Борис Джонсън и неговият ирландски сътрудник Лео Варадкар се срещат за договаряния по Brexit през днешния ден. Срещата е в светлината на оставащите броени дни за реализиране на съглашение за бракоразвод с Европейски Съюз, като двете страни се упрекват взаимно за безизходицата.
Изтича времето за сключване на каквото и да било съглашение на срещата на върха на Европейския съюз на 17 и 18 октомври, преди плануваното овакантяване на Англия в края на месеца след близо пет десетилетия участие, напомня AFP, представена от БГНЕС.
Джонсън се закле, че Англия ще напусне на 31 октомври със или без договорка - макар че депутатите одобриха закон предишния месец, съгласно който той да изиска още едно отсрочване на Брекзит, в случай че не успее да се контракти на срещата на върха.
Джонсън и Варадкар дойдоха в Ливърпул, северозападна Англия, след дни на упреци поради неуспеха да се откри допустим компромис върху основния препъни камък за ирландската граница.
„ Даунинг Стрийт “ съобщи, че това е „ частна среща, с цел да се даде опция на водачите и техните екипи да проведат подробни полемики “.
Варадкар сподели в Народното събрание на Ирландия през вчерашния ден, че ще работи " до последния миг ", с цел да получи договорка, само че добави: " Със сигурност не непременно. "
" Причината министър председателят да се срещне с Лео Варадкар не е просто да организира обществен диалог ", съобщи бизнес министърът Кваси Квартен пред BBC. „ Вървим към обстановка, в която считам, че е допустима договорка “, добави той.
Секретарят по Brexit Стив Баркли ще се срещне с сътрудника си от Европейски Съюз Мишел Барние в Брюксел в петък.
" Ние направихме съществени оферти и сме подготвени да бъдем гъвкави. Сега е време Европейски Съюз да направи същото ", сподели Баркли.
Но Барние със благосклонен звук съобщи в сряда на Европейския парламент: „ не сме на път да стигнем до договорка “.
Джонсън и Варадкар ще съсредоточат полемиките си върху ирландската граница - основният миг в мъчителните договаряния, които не престават повече от две години.
Джонсън твърди, че предлагането му дава нов метод да се избегне твърда граница сред Северна Ирландия, част от Обединеното кралство, и члена на Европейски Съюз Ирландия след Brexit. Това би извадило Северна Ирландия от митническия съюз на Европейски Съюз дружно с останалата част от Обединеното кралство, само че в огромна степен ще я приведе в сходство със стандартите и наредбите на блока за " обединен пазар “, при изискване на единодушие на провинцията.
Брюксел е безапелационен, че няма да се съгласи на нито един проект, който подкопава единния пазар.
Някои икономисти се притесняват, че Англия ще изпадне в криза през третото тримесечие, откакто Брутният вътрешен продукт спадна с 0,2 % през второто тримесечие, поради несигурността към Brexit.
Междувременно английският началник на медицинския бранш Сали Дейвис предизвести, че могат да умрат хора поради Brexit без договорка.
" Не можем да подсигуряваме, че няма да има дефицит освен на медикаменти, само че и на технологии и уреди ", сподели тя пред публицисти.
Бившият началник на английската разследваща работа МИ6 Джон Сауърс също предизвести за въздействието върху съдействието в региона на сигурността.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР