Британският премиер Борис Джонсън и неговият ирландски колега Лео Варадкар

Британският премиер Борис Джонсън и неговият ирландски колега Лео Варадкар ...

Джонсън и Варадкар на частна среща за Брекзит.

Британският премиер Борис Джонсън и неговият ирландски колега Лео Варадкар се срещат за преговори по Brexit днес. Срещата е в светлината на оставащите броени дни за постигане на споразумение за развод с ЕС, като двете страни се обвиняват взаимно за безизходицата.
Изтича времето за подписване на каквото и да било споразумение на срещата на върха на Европейския съюз на 17 и 18 октомври, преди планираното напускане на Великобритания в края на месеца след близо пет десетилетия членство, припомня AFP, цитирана от БГНЕС.
Джонсън се закле, че Великобритания ще напусне на 31 октомври със или без сделка - въпреки че депутатите приеха закон миналия месец, според който той да поиска още едно отлагане на Брекзит, ако не успее да се договори на срещата на върха.
Джонсън и Варадкар пристигнаха в Ливърпул, северозападна Англия, след дни на упреци заради неуспеха да се намери приемлив компромис върху ключовия препъни камък за ирландската граница.
„Даунинг Стрийт“ заяви, че това е „частна среща, за да се даде възможност на лидерите и техните екипи да проведат подробни дискусии“.
Варадкар каза в парламента на Ирландия вчера, че ще работи "до последния момент", за да получи сделка, но добави: "Със сигурност не на всяка цена."
"Причината премиерът да се срещне с Лео Варадкар не е просто да проведе социален разговор", заяви бизнес министърът Кваси Квартен пред BBC. „Вървим към ситуация, в която смятам, че е възможна сделка“, допълни той.
Секретарят по Brexit Стив Баркли ще се срещне с колегата си от ЕС Мишел Барние в Брюксел в петък.
"Ние направихме сериозни предложения и сме готови да бъдем гъвкави. Сега е време ЕС да направи същото", каза Баркли.
Но Барние със снизходителен тон заяви в сряда на Европейския парламент: „не сме на път да стигнем до сделка“.
Джонсън и Варадкар ще съсредоточат дискусиите си върху ирландската граница - ключовият момент в мъчителните преговори, които продължават повече от две години.
Джонсън твърди, че предложението му предоставя нов начин да се избегне твърда граница между Северна Ирландия, част от Обединеното кралство, и члена на ЕС Ирландия след Brexit. Това би извадило Северна Ирландия от митническия съюз на ЕС заедно с останалата част от Обединеното кралство, но в голяма степен ще я приведе в съответствие със стандартите и разпоредбите на блока за "единен пазар“, при условие на съгласие на провинцията.
Брюксел е категоричен, че няма да се съгласи на нито един план, който подкопава единния пазар.
Някои икономисти се опасяват, че Великобритания ще изпадне в рецесия през третото тримесечие, след като БВП спадна с 0,2 процента през второто тримесечие, предвид несигурността около Brexit.
Междувременно британският ръководител на медицинския сектор Сали Дейвис предупреди, че могат да умрат хора заради Brexit без сделка.
"Не можем да гарантираме, че няма да има недостиг не само на лекарства, но и на технологии и съоръжения", каза тя пред журналисти.
Бившият ръководител на британската разузнавателна служба МИ6 Джон Сауърс също предупреди за въздействието върху сътрудничеството в областта на сигурността.
 

Източник: actualno.com