Британският певец Клиф Ричард ще получи 210 000 паунда обезщетение,

...
Британският певец Клиф Ричард ще получи 210 000 паунда обезщетение,
Коментари Харесай

Сър Клиф Ричард осъди Би Би Си заради репортаж за разследване срещу него

Британският артист Клиф Ричард ще получи 210 000 паунда обезщетение, задето Би Би Си е съобщила, че полицията го проверява по обвинявания в полово принуждение над деца.

Медията е снимала с хеликоптери по какъв начин детективи претърсват дома на 77-годишния Ричард през август 2014 година, до момента в който е бил на отмора. До дело не се стигна заради неналичието на доказателства. След като полицията приключи процедурата, Би Би Си изрази съжаления за дискомфорта, породен на артиста, само че поддържаше тезата, че е трябвало да отрази събитието.

Според арбитър Антъни Ман Би Би Си е нарушила правото на цялост на Ричард " без правно съображение " и че в този случай не е имало публичен интерес следствието против него да се отрази. " Отхвърлих аргумента на Би Би Си, че репортажът е бил аргументиран поради правото им на изложение и независимост на пресата ", съобщи той.

Телевизията обмисля да апелира с претекста, че делото ще има голямо въздействие върху медиите, защото съгласно съдията даже споменаването на името на Ричард като обвинен, е било нелегално. Съдията присъди на Ричард 190 000 паунда обезщетение и спомагателни 20 000 паунда поради обстоятелството, че Би Би Си е кандидатствала за журналистическа премия с репортажа. Телевизията би трябвало да заплати 65% от първата сума, а полицията на Южен Йоркшир – 35%. Преди това артистът реализира съглашение със силите на реда за обезщетение в размер на 400 000 паунда по друго дело.

Директорът на новините на Би Би Си Фран Ънсуърт изрази страдание за претърпяното от Ричард и призна, че материалът търпи рецензии за метода си, само че уточни, че казусът е в мнението на съдията, че малкия екран не е имало право даже да каже кой е обвиненият.

" Дори да не бяхме употребявали хеликоптера и да не бяхме отделили толкоз внимание на новината, съдията отново щеше да реши, че тя е противозаконна, въпреки да бяхме предали правилна информация за претърсването. "
Това е тъмен ден за новинарството, уточни правният коресподент на малкия екран Клайв Колмън. " Занапред обвинените в полицейски следствия ще имат право да чакат, че това ще остане прикрито и неотразено от медиите. () В предишното посочването на обвинените е разрешавало и на други жертви да подадат тъжби. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР