Британският музей се обърна към съда срещу бивш уредник, за

...
Британският музей се обърна към съда срещу бивш уредник, за
Коментари Харесай

Британският музей съди бивш куратор, опитал да продаде 1800 предмета

Британският музей се обърна към съда против някогашен организатор, за който се твърди, че е откраднал стотици артефакти от сбирките му и ги е предложил за продажба онлайн, оповестява ekathimerini.com, представени от БТВ. 

Музеят съди Питър Хигс, който е уволнен през юли 2023 година, откакто е открита неналичието на повече от 1800 предмета.

Адвокатите на музея настояват, че Хигс е " злоупотребил с доверието си ", с цел да открадне антични скъпоценни камъни, златни бижута и други експонати от хранилищата в продължение на десетилетие. Съдията от Върховния съд

Хедър Уилямс подрежда на Хигс да опише или върне всички предмети, които има, в границите на четири седмици. Тя разпореди също по този начин да бъдат разкрити данните му от eBay и PayPal.

Музеят декларира, че до момента е възстановил 356 от изчезналите предмети , и се надява да върне още. 

" Предметите, които са били откраднати от музея, са от културно и историческо значение ", съобщи юристът на музея Даниел Бърджис в писмените си причини.

Бърджес съобщи, че обвиненият се е опитал да " прикрие следите си ", като е употребявал подправени имена, основал е подправени документи, манипулирал е документите на музея и е продавал артефакти на по-ниска цена от цената им.

Хигс, който работи в отдел " Гърция и Рим " на музея повече от две десетилетия, отхвърля обвиняванията и има намерение да оспори правосъдния иск на музея. 

В момента тече настрана полицейско следствие по случая, а на Хигс не са повдигнати обвинявания в закононарушение.

Директорът на музея Хартвиг Фишер подаде оставка след разкриването на загубата на предметите през август, като се извини, че не е взел задоволително съществено предизвестие от изкуствовед, че артефакти от сбирката му се продават в eBay. 

Председателят на попечителите Джордж Осбърн призна, че случаят е уязвил репутацията на 265-годишната институция.

Музеят от XVIII в. в централния лондонски квартал Блумсбъри е една от най-големите туристически атракции във Англия, посещавана от 6 млн. души годишно. Те идват, с цел да видят сбирка, която включва египетски мумии и древногръцки скулптури, викингски съкровища, свитъци с китайска лирика от XII в. и маски, основани от коренното население на Канада.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР