Британският министър-председател Риши Сунак ще използва пътуването си до Вашингтон,

...
Британският министър-председател Риши Сунак ще използва пътуването си до Вашингтон,
Коментари Харесай

Сунак ще помоли Байдън да подкрепи Уолъс за генерален секретар на НАТО

Британският министър-председател Риши Сунак ще употребява пътуването си до Вашингтон, с цел да потърси поддръжката на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за избора на английския министър на защитата Бен Уолъс за общоприет секретар на НАТО, заяви The Telegraph. Твърди се, че господин Сунак е лобирал за кандидатурата на Уолъс и на срещата на върха на Г-7 в Хирошима.


Според английския вестник Уолъс е известен в Съединени американски щати поради ролята му в построяването на интернационална коалиция в поддръжка на Украйна. Той е съумял да увеличи разноските за защита на страната си до 2,25 % от Брутният вътрешен продукт и възнамерява да ги усили до 3 % до края на десетилетието.

Според The Telegraph Лондон се притеснява, че Франция и Германия ще блокират кандидатурата. Те могат да поддържат кандидатурата на първата жена общоприет секретар. Твърди се, че министър-председателят на Дания Мете Фредериксен е другият любимец измежду претендентите. Джо Байдън ще се срещне с нея в Белия дом през днешния ден.

През май Бен Уолъс удостовери желанието си да оглави НАТО, само че даде да се разбере, че е удовлетворен от актуалната позиция. Изпълняващият длъжността общоприет секретар Йенс Столтенберг по-рано удостовери, че има намерение да се отдръпна след приключването на мандата си през есента на 2023 година Медиите оповестиха, че ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също може да се кандидатира за поста, само че Англия може да се опълчи./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР