Крал Чарлз настоява за по-силни връзки между Франция и Обединеното кралство, партньорство по изменението на климата

...
Британският крал Чарлз III обеща да направи всичко възможно по
Коментари Харесай

Британският крал Чарлз III обеща да направи всичко възможно по време на управлението си, за да укрепи отношенията между Франция и Обединеното кралство, предполагайки, че двете страни трябва да работят заедно за справяне с климатичната криза.

„За времето, което ми е предоставено като крал, обещавам да направя всичко възможно, за да укрепя незаменимите отношения между Обединеното кралство и Франция“, каза той пред френския Сенат в основна реч на втория ден от тридневно посещение в четвъртък.

Продължете да четете

списък от 4 елемента'Тяхната история се основава на колониализъм, робство, корупция'Британски азиатци отразяват за империята преди коронацията на крал ЧарлзКрал Чарлз посещава Германия при първото чуждестранно посещение като монарх на Обединеното кралствоАвстралия казва, че няма място за крал Чарлз III в новата банкнота от 5 австралийски доларакрай на списъка

Британският монарх също предложи Париж и Лондон да се обединят, за да се справят с извънредните ситуации, свързани с климата и биоразнообразието, с нова версия на пакта Entente Cordiale от 1904 г., който скрепи приятелството между двете нации.

„Бих искал да предложа също така да се превърне в „Entente pour la Durabilite“ [Партньорство за устойчивост], за да се справим по-ефективно с глобалната извънредна ситуация, свързана с климата и биоразнообразието“, каза Чарлз пред депутатите в горната камара на френския парламент.

На пищен държавен банкет, проведен във Версайския дворец в сряда вечерта, Чарлз отправи подобен призив към Франция и Обединеното кралство да съживят отношенията си в коментари, повторени от френския президент Еманюел Макрон.

Задължение на всички нас е да съживим нашето приятелство, за да сме сигурни, че е подходящо за предизвикателството на този 21-ви век“, каза Чарлз в тост.

Макрон добави: „Въпреки Брекзит, … знам, ваше величество, че ще продължим да пишем част от бъдещето на нашия континент заедно, за да посрещнем предизвикателствата и да служим на каузите, които имаме общи.“

„Нашите отношения, разбира се, не винаги са били съвсем директни“, каза Чарлз в реч както на английски, така и на френски с акцент, но ясно говорен, което впечатли домакините му.

Но той изложи оптимистична визия за Entente Cordiale, наричайки го „устойчив съюз“.

По-късно в четвъртък британският монарх ще посети северното парижко предградие Сен Дени – дом на френския национален стадион, използван за Световната купа по ръгби и Олимпиадата през следващата година – където се очаква да се срещне с жители и спортни звезди.

В Ил дьо ла Сите на река Сена Чарлз, запален градинар, който веднъж призна, че е говорил с растенията си, ще обиколи цветен пазар, кръстен на покойната му майка, кралица Елизабет II.

Оттам той ще разгледа работата по обновяването и реконструкцията на близката катедрала Нотр Дам, която беше частично унищожена от пожар през 2019 г.

Близо 1000 души работят за възстановяването на катедралата, която датира от 12 век и се счита за един от най-добрите примери на френската готическа архитектура.

След пожара Чарлз каза в емоционално съобщение до Макрон, че е „напълно съкрушен“, като нарече Нотр Дам „едно от най-големите архитектурни постижения на западната цивилизация“.

Парижката част от държавното посещение завършва с официално сбогуване от Макрон в Елисейския дворец.

Посещението, което беше отложено от март поради масови протести срещу френските пенсионни реформи, също така има за цел да покаже статута на Чарлз като държавник малко повече от година след смъртта на майка му, кралица Елизабет II.

Оригиналният маршрут в Париж и югозападния град Бордо е до голяма степен непроменен и е пълен с церемонии и пищност в страна, която премахна монархията си през революцията от 1789 г. и екзекутира своя крал.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР