Британският финансов министър Риши Сунак отрече каквато и да е

...
Британският финансов министър Риши Сунак отрече каквато и да е
Коментари Харесай

Британският финансов министър отрича връзки с Русия чрез фирма, частична собственост на жена му

Британският финансов министър Риши Сунак отхвърли каквато и да е връзка с мултинационална компания, частична благосъстоятелност на брачната половинка му , която е траяла да работи в Русия по време на войната в Украйна , оповестява БиБиСи.

Канцлерът споделя, че няма " нищо общо " с Infosys, в която брачната половинка му Акшата Мърти има акции .

Той прикани английските компании да се отдръпват от Русия, с цел да нанесат " икономическа болежка " на президента Владимир Путин. Говорителят на господин Сунак сподели, че госпожа Мърти няма никаква роля в оперативните решения на Infosys.

Софтуерният колос е съоснован от бащата на госпожа Мърти Нараяна, индийски милиардер, който се отдръпна от компанията през 2014 година

Основана през 1981 година, от този момент компанията се разраства в редица страни и има офис в Москва.

В последния му годишен отчет се показва, че госпожа Мърти има 0,9% от акциите на компанията на стойност стотици милиони паунда .

Индия не последва западните страни, в това число Обединеното кралство, в ограничението на търговията с Русия посредством наказания след нахлуването й в Украйна.

По-рано този месец господин Сунак сподели, че държавното управление ще " поддържа изцяло " английските компании, които се изтеглят непринудено от Русия. След като се срещна с група от водещи английски компании, канцлерът сподели, че приветства " консенсуса по отношение на нуждата да се нанесе оптималната икономическа болежка на Путин и неговия режим ".

" Въпреки че съзнавам, че може да е предизвикателство да се съкратят съществуващите вложения, имам вяра, че няма мотив за нови вложения в съветската стопанска система ", добави той.

" Призовавам притежателите на активи и мениджърите да обмислят доста деликатно всевъзможни вложения , които в някакъв смисъл биха подкрепили Путин и неговия режим.

Притиснат от наличието на Infosys в Русия в четвъртък, господин Сунак сподели пред Sky News: " Аз съм определен политик и съм тук, с цел да приказвам с вас за каквото аз съм виновен. Жена ми не е . "

" Наложихме обилни наказания и всички компании, за които сме виновни , те ги съблюдават, както би трябвало ", сподели канцлерът.

Говорител на канцлера сподели, че г -жа Мърти е " един от хилядите миноритарни акционери в компанията ". " Това е обществена компания и нито тя, нито някой от членовете на фамилията й вземат участие в оперативните решения на компанията ", прибавиха те.

Infosys сподели, че има " дребен екип от чиновници, основани отвън Русия ", който " обслужва някои от нашите световни клиенти на локално равнище ". " Ние нямаме дейни бизнес връзки с локални съветски предприятия. Инфосис поддържа и се застъпва за мир сред Русия и Украйна ".

I е имал връзки в предишното с Алфа банк, една от най-големите финансови институции в Русия , която беше добавена в листата със наказания на Обединеното кралство в четвъртък, откакто към този момент бе глобена от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

През 2004 година Владимир Путин посети централата на Infosys в Бангалор , където беше направена обиколка с екскурзовод от Нараяна Мърти .
 Британският финансов министър даде обещание понижаване на налози
Британският финансов министър обеща понижаване на налози

Стандартът на живот ще понесе най-големият си удар от 50-те години на предишния век

Съпругата на Риши Сунак има дял от £490 милиона в компания, която към момента работи в Москва и има връзки с огромна съветска банка, написа " Мирър ".

Мултимилионерката Акшата Мърти има дялове в софтуерния колос Infosys, благосъстоятелност на татко й , индийския милиардер Нараяна Мърти.

Г-н Мърти, в този момент почетен ръководител на компанията, е почитан покровител на индийския министър председател Нарендра Моди , който отхвърли да наложи наказания на Русия макар кръвопролитието в Украйна. Индия също се въздържа при гласуването на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации против дейностите на Русия.

Съобщава се, че делът на семейство Мърти в Infosys доближава няколко милиарда . Фирмата има четири офиса в Обединеното кралство, както и един в Кулаков Лейн, Москва, само че е индийска благосъстоятелност, тъй че не предстои на наказания на Обединеното кралство .

Само преди дни Сунак прикани английските компании да помислят " доста деликатно " по отношение на вложението в съветски предприятия, които биха били от изгода за президента Владимир Путин.

Но той изглеждаше неловко, когато водещата на Sky Джейн Секър попита за каузи на брачната половинка му във компанията и дали той " дава препоръки на други, които не следвате в личния си дом ".

Запитан дали Infosys ще прекъсне връзките си с Русия, той отговори: " Нямам безусловно никаква визия, тъй като нямам нищо общо с тази компания ".
 Англия удря със наказания още 65 съветски банки и олигарси
Англия удря със наказания още 65 съветски банки и олигарси

Лондон ускорява натиска върху съветската стопанска система

Професор Ричард Мърфи, шеф на Tax Research UK, попита в Twitter дали е " време да се глоби Сунак? "

Говорейки пред " Мирър ", професорът по счетоводна процедура в Sheffield University Management School сподели: " Съпругата на Сунак има тесни връзки посредством фамилията си с компания, която търгува и печели от Русия и която бе значим източник на бизнес за тях през последните години, което е довело до нарастване на положението от стотици милиони паунд " а.

" Спазвам предписание, което е всекидневно във финансите, а точно да се задава въпросът дали някой е подобаващ , с цел да се заеме с работата. Човекът би трябвало да потвърди, че е самостоятелен, да може да предложи справедливи препоръки, на които хората могат да разчитат и че мнението е свободно от въздействие ".

" Риши Сунак е индивидът, който дава отговор за финансите на нашата нация . Въпросът ми е дали той е подобаващ, с цел да бъде виновен? Обективен ли е и кадърен ли е да образува мнение без въздействие за това кое е най-хубавото за тази страна, без значение от въздействието на Русия върху благосъстоянието на фамилията му? Не мисля, че е. "

Акциите на Акшата Мърти в Infosys и другите й финансови ползи я вършат една от най-богатите дами във Англия , със положение, по-голямо от това на кралицата .

Infosys е работила за Министерството на вътрешните работи и е подписала рамково съглашение с Whitehall, което значи, че може да получава контракти без конкуренция. Компанията има към 10 000 чиновници в Обединеното кралство.

Семейство Мърти е вложило част от благосъстоянието, основано от Infosys, в начинание с Amazon в Индия на стойност 900 милиона паунда на година , до момента в който госпожа Мърти има директно дялово присъединяване във компании от Обединеното кралство, които ръководят заведенията за хранене за бургери на Джейми Оливър и Уенди в Индия.

Тя също по този начин е шеф или директен акционер на пет други компании от Обединеното кралство . Г-жа Мърти също ръководи стилния лейбъл Akshata Designs и също по този начин е шеф на компания за рисков капитал, учредена от татко й през 2010 година

Риши Сунак също е мултимилионер с помощта на капиталовата си кариера .
 Разкритикуваха Сунак, че не прави задоволително, с цел да помогне на бедните
Разкритикуваха Сунак, че не прави задоволително, с цел да помогне на бедните

Домакинствата в Обединеното кралство са изправени пред най-големия спад в стандарта на живот от началото на 50-те години на предишния век.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР